Redningsflåte er en oppblåsbar flåte som tas i bruk ved forlis eller livstruende fare om bord på skip.

Faktaboks

Etymologi
første ledd av middelnedertysk redden

Sjøfartsdirektoratet påbyr at skip skal ha både livbåter og redningsflåter for hele besetningen. Ulike fartøy følger en rekke ulike reglementer og nasjonale bestemmelser. Dette innebærer for eksempel at et lasteskip ikke nødvendigvis følger de samme kravene som et passasjerskip.

En generell regel er at et skip skal ha redningsfarkoster til det personantall fartøyet er sertifisert for, selv om en redningsfarkost skulle bli ødelagt. Redningsfarkoster kan være både livbåter og redningsflåter. Normalt utstyres skip med redningsflåter til det totale antall personer som kan være om bord, og ofte kommer livbåter i tillegg.

Reguleringer om redningsflåter ligger primært under konvensjonen Safety of Life at Sea (SOLAS), som var et resultat av Titanics forlis i 1912. I dag er det den internasjonale sjøfartsorganisasjonen som administrerer SOLAS, og derav redningsflåtereguleringene.

Krav til utstyr

Redningsflåtene må ikke veie over 180 kg, og skal kunne kastes på sjøen uten hjelp av daviter og liknende. De skal være laget slik at de flyter opp om skipet synker, og utstyrt med mat, vann, drivanker og annet utstyr som eksempelvis fiskesnøre. De skal være i en sterkt synlig farge med reflekser, og ha telt eller annen overdekning som reises automatisk ved sjøsetting. Mannskapet om bord har i tillegg lovfestet opplæring i bruk av redningsflåter gjennom IMO.

Utforming

Flåtene bestod opprinnelig av tønneformede flyteelementer av metall, omsluttet av en treramme. I nyere tid er flåtene laget av gummiert tekstil som blåses automatisk opp i kontakt med sjøen, eller manuelt fra skutesiden. Enkelte flåter kan også være laget av skumplast. Både størrelse og fasong varierer, og store flåter kan ha flere titalls personer om bord.

Både skip og fly benytter redningsflåter med en oppblåsbar sklie i tillegg, som gjør debarkeringen tryggere og lettere. Mindre redningsflåter benyttes ofte av fritidsbåter også, særlig seilbåter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg