båndrobot

Artikkelstart

Båndrobot, kalles også magnetbåndbibliotek. Magnetbånd har stor lagringstetthet, god lagrinssikkerhet og forholdsvis lav pris. Magnetbånd er et kostnadseffektivt lagringsmedium for store datamengder når svartid på noen minutter er tilstrekkelig. Magnetbånd har en viktig funksjon som sikrings- og bakgrunnslager (back up store). Ulempen med magnetbånd er at de må hentes fra en lagerplass og monteres i en lese/skrive-stasjon. Etter bruk må de settes tilbake til lagerplassen. Dette kan gjøres manuelt eller datastyrt ved hjelp av en båndrobot.

Faktaboks

Etymologi
fra engelsk tape robot
Også kjent som

tape library robot

Virkemåte

En båndrobot inneholder:

  • Et (lite) antall båndstasjoner som kan lese og skrive bånd.
  • Hylleplasser for oppbevaring av båndkassetter. Hver plass har en entydig adresse.
  • En transportmekanisme som kan flytte kassetter mellom hylleplassene og båndstasjonenes inn- og ut-kø.

Dagens magnetbånd ligger i kassetter. Kassettene er entydig identifisert med en strekkode som transportmekanismen kan lese. Strekkoden er nødvendig for å kunne etablere og vedlikeholde lageroversikt. Roboten må ha en database som til enhver tid holder rede på hvor båndene er lagret. Hvis en kassett flyttes manuelt må den aktuelle posisjon skannes (leses) for å oppdatere databasen.

Når et bånd skal leses eller skrives vil roboten finne kassetten og sette den i kø foran en av lese/skrive-stasjonene. Når et bånd er ferdig må det spoles tilbake, og settes i kø for utplassering på en hylleplass. Båndet plasseres der det er ledig, og databasen med lageroversikten oppdateres.

I noen systemer fungerer båndroboten som det siste leddet i et masselagersystem. Første ledd er disker som holder de mest aktuelle data. Når diskene blir fulle vil data (filer) som er lengst ubrukt (LRU – Least Recently Used) miste sin diskplass når nye filer lastes inn fra båndlageret. Endrede filer som mister plassen blir først skrevet tilbake til båndlager før de overskrives. Dette kalles «staging» på engelsk. Effekten av staging er som for caching, men i tillegg vil endring av data bli mye enklere fordi filen er lagret på disk. Bare de deler av filen som er endret skrives rett til disk, og filen merkes som endret.

Båndroboter reduserer eller eliminerer kravene til bemanning av datasentre. Manuell båndmontering innebærer en risiko for feilmontering som kan ha fatale konsekvenser. Båndroboter skal i teorien ikke kunne feilmontere.

Realiseringer

Båndrobotene fulgte etter båndkassettene da de kom midt på 1970-tallet. En rekke selskaper har utviklet og produsert båndroboter opp gjennom årene. Mange produsenter har imidlertid gått inn eller er kjøpt opp.

I 2016 tilbys det båndroboter med kapasiteter fra 20 terabyte (TB =10004 byte) til over én exabyte (EB=10006 byte).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg