Urteteen har en rusgivende virkning på kroppen. Den virker psykoaktivt, kan framkalle hallusinasjoner og gir endret virkelighetsoppfatning. Effektene skyldes innhold av ulike indolalkaloider i plantene som inngår. P. viridis og D. cabrerana inneholder N,N-dimetyltryptamin (DMT), mens B. caapi inneholder harmin, harmalin og tetrahydroharmin. Innholdet av de aktive stoffene i teen varierer avhengig av plantene som inngår og tilberedningsmetode.
DMT har en kjemisk struktur som ligner serotonin, et signalstoff (nevrotransmitter) som finnes i kroppen og som er viktig for blant annet våkenhet, søvn, oppmerksomhet og stemningsleiet. DMT kan binde seg til serotoninreseptorer (5-HT2) i hjernen og aktivere disse. Ved inntak gjennom munnen vil DMT nedbrytes av enzymet monoaminoksidase A (MAO-A), og DMT har da liten effekt. Når DMT derimot inntas sammen med B. caapi vil alkaloidene i denne planten virke som MAO-A-hemmere og hindre enzymet i å nedbryte DMT. Da kan DMT forårsake en psykoaktiv effekt gjennom aktivering av serotoninreseptorer. Harmin og harmalin har også psykoaktive effekter i seg selv. Alkaloidene som er til stede i ayahuasca, virker dermed i synergi.
Effektene etter inntak av ayahuasca-te begynner ved 15–30 minutter, er maksimale etter én til to timer og for det meste borte etter fire timer. Oppkast og diaré er vanlig og oppfattes i rituell sammenheng som en del av renselsen. Andre vanlige effekter er økt hjerterytme og blodtrykk, store pupiller, øresus, slapphet eller ustøhet. De viktigste effekter er dog følelse av eufori og synshallusinasjoner ofte bestående av sterke farger og former. Brukeren erfarer forandringer i tidsoppfatning og rapporterer intense emosjonelle erfaringer.
Ayahuasca er generelt lite giftig i både akutt og kronisk bruk, men det foreligger enkelte rapporter om plutselige dødsfall i forbindelse med bruken, uten at sammenhengen mellom dødsårsak og de inntatte stoffene er godt klarlagt. Bruken kan i sjeldne tilfeller utløse psykoser, maniske episoder eller vedvarende hallusinasjoner.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.