Narkotikalisten er en del av narkotikaforskriften og har som formål å fastsette hva som er narkotika. Listen klassifisere ulike typer narkotiske stoffer i henhold til deres potensiale for misbruk, avhengighet og medisinsk bruk. Formålet med å klassifisere disse stoffene er å sikre forsvarlige kontrolltiltak som forebygger spredning og misbruk. Narkotikaforskriften skal også sikre tilgang til nødvendige legemidler til medisinsk og vitenskapelig bruk

Narkotikalisten administreres av Direktoratet for medisinske produkter.

Narkotikalisten inneholder stoffer og planter som omfattes av FNs narkotikakonvensjoner. Andre stoffer inkluderes i listen som nasjonale oppføringer etter innspill fra for eksempel politiet, Tolletaten og Folkehelseinstituttet. Endelig avgjørelse på om stoffene settes på narkotikalisten skjer etter en høring blant relevante aktører og fører til en forskriftsendring.

Selv om et stoff ikke er nevnt ved navn i listen kan stoffet likevel være inkludert i narkotikalisten ved å tilhøre en definert gruppe av stoffer. Listen inkludere flere slike grupper, og nyutviklete narkotiske stoffer som tilhører stoffgruppene havner automatisk på listen over ulovlige stoffer. Et eksempel er gruppen syntetiske cannabinoider, der det finnes flere hundre kjente stoffer og stadig kommer nye.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg