australsk fotball

Australsk fotball har mye til felles med rugby. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Australsk fotball er et ballspill mellom to lag, en blanding av rugby og fotball. Det spilles på en oval gressbane med et mål i hver ende, hensikten er å score poeng ved å sparke ballen mellom målstolpene. Hvert lag har 18 spillere på banen om gangen, i tillegg til fire innbyttere. Australsk fotball er et raskt og fysisk hardt spill. Det er en av Australias nasjonalidretter og spilles få andre steder, selv om noen internasjonale turneringer er holdt siden 1995.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk Australian Rules Football («Aussie Rules»)

Utstyr og bane

Man bruker en oval, luftfylt lærball med vekt på 450 til 500 gram og lengste/korteste omkrets cirka 72 og 55 centimeter. Spillerne har ikke beskyttelsesutstyr, kun shorts, trøye, knestrømper og fotballsko. Banestørrelsen varierer med lengde mellom målene 135 til 185 meter og bredde på midten 110 til 155 meter; ideelle mål er 165 ganger 135 meter. Hvert mål består av fire vertikale målstolper med innbyrdes avstand 6,4 meter.

Spillet

For å komme til scoringsmulighet blir ballen sparket eller sendt videre med en håndpasning, det vil si slått med knyttet neve. Man kan også løpe med ballen inntil 15 meter før den sprettes i bakken. Det er forbudt å kaste ballen, og det er ingen offside-regler. Et spektakulært trekk ved spillet er når spillere hopper opp og gjerne klatrer på hverandre i luften for å fange lange pasninger (high mark). Scoring gir seks poeng når ballen sparkes mellom de to midterste målstolpene, ett poeng (behind) blant annet når den går mellom en ytterstolpe og nærmeste midtstolpe og når ballen treffer en av stolpene. Ute på banen kan ballføreren takles og fastholdes mellom hofte- og skulderhøyde, spillere uten ball kan bare blokkeres. En kamp varer 4 ganger 20 minutter og dømmes av to måldommere, to linjedommere og tre banedommere.

Historikk

Australsk fotball stammer fra gælisk fotball, som ble spilt av irske arbeidere i delstaten Victoria i 1840-årene. I 1858 stiftet cricketspillere i Melbourne den første klubben (derav formen på banen), men det første regelverket kom først i 1866. Den viktigste ligaen for menn er Australian (tidligere Victorian) Football League. Finalen (Grand Final) i ligaen spilles på Melbourne Cricket Ground, den er spilt siden 1897 og er en av landets største idrettsbegivenheter med nesten 100 000 tilskuere. Kvinneligaen ble opprettet i 1981.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg