australsk fotball

Australsk fotball har mye til felles med rugby. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Australsk fotball av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Australsk fotball, ballspill mellom to lag, en blanding av rugby og fotball. Spilles på en oval gressbane med et mål i hver ende, hensikten er å score poeng ved å sparke ballen mellom målstolpene. Hvert lag har 18 spillere på banen om gangen, i tillegg fire innbyttere. Australsk fotball er et raskt og fysisk hardt spill og en av Australias nasjonalidretter, men spilles få andre steder, selv om noen internasjonale turneringer er holdt siden 1995.

Faktaboks

Også kjent som
eng. Australian Rules Football («Aussie Rules»)

Utstyr og bane

Man bruker en oval, luftfylt lærball med vekt 450–500 g og lengste/korteste omkrets ca. 72/55 cm. Spillerne har ikke beskyttelsesutstyr, kun kortbukse, trøye, knestrømper og fotballsko. Banestørrelsen varierer med lengde mellom målene 135–185 m og bredde på midten 110–155 m; ideelle mål er 165x135 m. Hvert mål består av fire vertikale målstolper med innbyrdes avstand 6,4 m.

Spillet

For å komme til scoringsmulighet blir ballen sparket eller sendt videre med en håndpasning, dvs. slått med knyttet neve. Man kan også løpe med ballen inntil 15 m før den sprettes i bakken. Det er forbudt å kaste ballen, og det er ingen offside-regler. Et spektakulært trekk ved spillet er når spillere hopper opp og gjerne klatrer på hverandre i luften for å fange lange pasninger (high mark). Scoring gir seks poeng når ballen sparkes mellom de to midterste målstolpene, ett poeng (behind) bl.a. når den går mellom en ytterstolpe og nærmeste midtstolpe. Ute på banen kan ballføreren takles og fastholdes mellom hofte- og skulderhøyde, spillere uten ball kan bare blokkeres. En kamp varer 4 x 20 min og dømmes av to måldommere, to linjedommere og tre banedommere.

Historikk

Australsk fotball stammer fra gælisk fotball, som ble spilt av irske arbeidere i delstaten Victoria i 1840-årene. 1858 stiftet cricketspillere i Melbourne den første klubben (derav baneformen), men det første regelverket kom først 1866. Den viktigste ligaen er Australian (tidl. Victorian) Football League, hvor finalen på Melbourne Cricket Ground er spilt siden 1897 og er en av landets største idrettsbegivenheter med nesten 100 000 tilskuere. Også kvinneliga fra 1981.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg