Ordet attest har to betydninger. Det kan være en skriftlig erklæring som inneholder en offentlig bekreftelse av noe. Ordet forekommer da gjerne i sammensetninger som dåpsattest, fødselsattest, vigselsattest og dødsattest. En attest kan også være en erklæring fra en arbeidsgiver til en arbeidstaker om noe som gjelder arbeidsforholdet. Særlig viktig i arbeidslivet er sluttattest.

Faktaboks

Uttale
attˈest
Etymologi
av senlatin attestari, ‘vitne’

Etter arbeidsmiljøloven § 15–15 skal enhver arbeidstaker som fratrer etter lovlig oppsigelse (fra arbeidstakerens eller arbeidsgiverens side) få en skriftlig attest av arbeidsgiveren. Attesten skal inneholde opplysninger om arbeidstakerens navn og fødselsdato, hva arbeidet har bestått i og arbeidsforholdets varighet. Ytterligere opplysninger kan gis i attesten hvor dette er sedvane og annet ikke er fastsatt i tariffavtale. Også en avskjediget arbeidstaker har krav på attest, men arbeidsgiveren kan da uten nærmere angivelse av grunnen anføre på attesten at arbeidstakeren er avskjediget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg