Arbeidsgiveravgift er en avgift som arbeidsgiveren plikter å beregne, og betale inn til folketrygden, og som derved utgjør en del av folketrygdens finansiering. Arbeidsgiveren plikter selv å betale inn arbeidsgiveravgiften da det ikke sendes ut krav fra skatteetaten.

Beregning av arbeidsgiveravgift

Avgiften beregnes i prosent av arbeidstakerens brutto lønn og annen godtgjørelse for arbeid eller oppdrag. Arbeidsgiveravgift ilegges ikke når arbeidet er ledd i selvstendig næringsvirksomhet. Avgiften skal innbetales til folketrygden seks ganger i året.

Differensiert arbeidsgiveravgift

Arbeidsgiveravgiften er geografisk differensiert, det vil si at satsen varierer etter hvor i landet bedriften ligger, fra 0 prosent i Finnmark og Nord-Troms til 14,1 prosent i sentrale områder. Dersom bedriften har virksomhet i mer enn en kommune, er hovedregelen at selskapet skal betale arbeidsgiveravgift etter den satsen som er gjeldene i kommunen selskapet er registrert.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg