Apotekerpensjonsloven er en norsk lov som etablerer en pensjonsordning for apotekere og arbeidstakere ved apotek. Loven har regler om alders-, uføre-, ektefelle- og barnepensjon. Pensjonsordningen administreres gjennom Statens pensjonskasse.

Faktaboks

Fullt navn
lov om pensjonsordning for apotekvirksomhet mv.
Kortnavn
apotekerpensjonsloven
Trådt i kraft
01.07.1953
Lovdata-ID
NL/lov/1953-06-26-11

Lovens innhold

Beregningsreglene for alderspensjon er basert på de samme prinsippene som frem til nå har vært gjeldende i de offentlige tjenestepensjonsordningene. Det vil si at ordningen sikter mot å gi en samlet alderspensjon, inklusive folketrygden, på 66 prosent av sluttlønnen etter 30 års opptjening. Ordinær alderspensjon kommer til utbetaling fra og med fylte 67 år.

Som et ledd i pensjonsreformen har alderspensjonen fra ordningen fra og med 2011 blitt levealdersjustert etter de samme reglene som gjelder for offentlig tjenestepensjon. Mens AFP-ordningen i offentlig sektor for ansatte født i 1963 eller senere har blitt lagt om til en livsvarig ytelse med fleksibelt uttak fra fylte 62 år, er AFP-ordningen i apotekerpensjonsloven fortsatt en førtidspensjonsordning som utbetaler ytelser til ansatte som slutter å jobbe mellom 62 og 67 år.

Historikk

Pensjonsordningen for apotekere og arbeidstakere ved apotek ble etablert på 1950-tallet. Dette er en av få lovfestede pensjonsordninger i Norge som gjelder for en bestemt yrkesgruppe og for de ansatte i en bestemt bransje.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg