Våpenloven er en norsk lov om våpen, skytevåpen, våpendeler og ammunisjon. Formålet med loven er ifølge § 1 å trygge samfunnet mot uønskede hendelser med våpen og å fremme en trygg våpenbruk.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om skytevåpen og ammunisjon m.v.
Kortnavn
Våpenloven
Lovdata-ID
NLO/lov/1961-06-09-1

Lovens innhold

Regler for erverv av skytevåpen

Loven gir regler blant annet om retten til å erverve og besitte skytevåpen. Den som vil erverve eller ha skytevåpen, må ha tillatelse fra politiet (§ 5). Det fins egne regler for erverv av våpendeler og ammunisjon (§ 6 og § 7). Det er ikke tillatt å erverve, ha, importere, tilvirke eller omsette våpen som ikke blir regnet for skytevåpen, hvis de har et stort skadepotensialt (§ 8). Nytt i den nye loven er blant annet et forbud mot halvautomatiske rifler med stort skadepotensiale.

Aldersgrensen for å kunne erverve og ha skytevåpen, våpendeler eller ammunisjon er 18 år. For visse typer våpen er aldersgrensen 21 år (§ 15).

Krav til vandel og våpenkort

Tillatelse kan bare gis til personer som oppfyller krav til vandel og edruskap, og som ikke er uskikket av andre grunner. Med uskikket menes her helsemessige forhold, tilknytning til kriminelle miljøer eller andre forhold som påvirker evnen til å bruke våpenet, eller tilliten til at vedkommende vil bruke det i samsvar med vilkår eller forutsetninger for tillatelsen (§ 16).

For å eie skytevåpen kreves våpenkort som utstedes av politimesteren. Den som har våpenkort kan vanligvis for inntil fire uker overlate våpenet til andre som antas å fylle betingelsene for erverv av våpen. Det skal ved utlån følge med skriftlig bekreftelse fra våpeneieren. Revolver og pistol kan ikke overlates til andre.

Skytevåpen, vitale våpendeler og ammunisjon skal oppbevares forsvarlig nedlåst. Ifølge forskrifter skal alle registreringspliktige våpen, eller vitale deler av disse, oppbevares i FG-godkjent sikkerhetsskap.

Historikk

Loven erstatter tidligere lov om skytevåpen og ammunisjon m.m. av 9. juni 1961.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg