våpenloven

Artikkelstart

Våpenloven er lov om skytevåpen og ammunisjon m.m. av 9. juni 1961. Loven gir regler blant annet om retten til å erverve og besitte skytevåpen, våpendeler og ammunisjon, og om tilvirking, innførsel og utførsel av og handel med skytevåpen, våpendeler og ammunisjon.

Tillatelse til erverv av skytevåpen gis av politimesteren etter søknad. Tillatelse kan bare gis edruelige og pålitelige personer som har behov eller annen rimelig grunn for å ha skytevåpen, og som ikke av særlige grunner kan ansees som uskikket til det. Som hovedregel må erververen være fylt 18 år, for pistol og revolver er aldersgrensen 21 år.

For å eie skytevåpen kreves våpenkort som utstedes av politimesteren. Den som har våpenkort kan vanligvis for inntil fire uker overlate våpenet til andre som antas å fylle betingelsene for erverv av våpen. Det skal ved utlån følge med skriftlig bekreftelse fra våpeneieren. Revolver og pistol kan ikke overlates til andre.

Erverv av ammunisjon krever tillatelse av politiet. Innehaver av våpenkort kan overlate andre lovlige innehavere av skytevåpen ammunisjon i rimelige mengder. Skytterorganisasjoner kan også overlate ammunisjon til medlemmer.

Oppbevaring

Skytevåpen, vitale våpendeler og ammunisjon skal oppbevares forsvarlig nedlåst. Ifølge forskrifter skal alle registreringspliktige våpen, eller en vital del av disse, oppbevares i FG-godkjent sikkerhetsskap.

Ny våpenlov

En ny våpenlov er vedtatt, men ennå (mai 2021) ikke trådt i kraft. Det er lov om våpen, skytevåpen, våpendelar og ammunisjon (våpenlova) av 20. april 2018 nr. 7. Nytt i den nye loven er blant annet et forbud mot halvautomatiske rifler med stort skadepotensiale.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg