Hydroksylaser er en gruppe enzymer som når de virker på visse organiske forbindelser, erstatter et hydrogenatom (H) med en hydroksylgruppe (OH). Denne prosessen kalles hydroksylering, og man sier at forbindelsen blir hydroksylert. Slike enzymer plasserer det ene oksygenatomet fra et oksygenmolekyl (O2) i stoffet som skal hydroksyleres, mens det andre oksygenatomet reduseres til vann (H2O) ved hjelp av en hydrogendonor.

Faktaboks

Uttale
hydroksylˈaser

Det samlede resultat kan skrives slik:

AH + XH2 + O2 → AOH + H2O + X

Her er XH2 hydrogendonoren, AH symbol for den organiske forbindelsen som skal hydroksyleres og AOH den hydroksylerte forbindelsen.

Oppgaver i organismen

Hydroksylaser virker ved omdannelsen av kolesterol til gallesyrer, ved dannelsen av steroidhormoner, ved dannelsen av aminosyrene hydroksyprolin, hydroksylysin, tyrosin og umettede fettsyrer. Dessuten virker hydroksylasene ved omdannelsen av visse legemidler og andre fremmedstoffer. Fremmedstoffene kan da lettere skilles ut fra organismen fordi de nå kan bli tilknyttet stoffer som gjør dem mer vannløselige. Av og til fører imidlertid hydroksyleringen til at fremmedstoffet blir i stand til å angripe cellenes proteiner og nukleinsyrer. Dette kan føre til vevskader, kreft og mutasjoner.

Oppbygning

Hydroksylasene er i de fleste tilfeller sammensatte enzymer, bygd inn i membranene i det endoplasmatiske retikulum i cellene. Oksygenet og stoffet som skal hydroksyleres, bindes til et spesielt cytokrom, cytokrom P 450. Hydrogenet leveres av redusert nikotinamid-adenindinukleotidfosfat (NADPH) via et flavinenzym.

Substratinteraksjon

Hydroksylasene i membranene i leveren virker på mange stoffer. Fremmedstoffer og organismens egne stoffer må derfor konkurrere om plassen på enzymet. Hydroksylasene er induserbare enzymer, noe som vil si at tilførsel av et fremmedstoff vil føre til økt evne til å omdanne dette fremmedstoffet, men også til å omdanne andre stoffer. Kunnskaper om dette kan være viktig ved behandling av pasienter med legemidler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg