Hydroksylaser, en gruppe enzymer som når de virker på visse organiske forbindelser, erstatter et hydrogenatom i vedkommende forbindelse med en hydroksylgruppe, OH. Forbindelsen blir hydroksylert. Slike enzymer plasserer det ene oksygenatomet fra et oksygenmolekyl, O2, i stoffet som skal hydroksyleres, mens det andre oksygenatomet reduseres til vann, H2O, ved hjelp av en hydrogendonor. Det samlede resultat kan skrives slik:

AH + XH2 + O2 → AOH + H2O + X

Her er XH2 hydrogendonoren, AH symbol for den organiske forbindelsen som skal hydroksyleres og AOH den hydroksylerte forbindelse.

Hydroksylaser virker ved omdannelsen av kolesterol til gallesyrer, ved biosyntesen av steroidhormoner, ved dannelsen av aminosyrene hydroksyprolin, hydroksylysin, tyrosin og umettede fettsyrer. Dessuten virker hydroksylasene ved omdannelsen av visse medikamenter og andre fremmedstoffer. Fremmedstoffene kan da lettere skilles ut fra organismen fordi de nå kan bli tilknyttet stoffer som gjør dem mer vannløselige. Undertiden fører imidlertid hydroksyleringen til at fremmedstoffet blir i stand til å angripe cellenes proteiner og nukleinsyrer. Dette kan føre til vevskader, ondartede svulster og mutasjoner.

Hydroksylasene er i de fleste tilfeller sammensatte enzymer, bygd inn i membranene i det endoplasmatiske nettverk (retikulum) i cellene (se celle). Oksygenet og stoffet som skal hydroksyleres, bindes til et spesielt cytokrom, cytokrom P450. Hydrogenet leveres av redusert nikotinamid-adenindinukleotidfosfat, NADPH, via et flavinenzym.

Hydroksylasene i membranene i leveren virker på mange stoffer. Fremmedstoffer og organismens egne stoffer må derfor konkurrere om plassen på enzymet. Hydroksylasene er induserbare enzymer, tilførsel av et fremmedstoff vil derfor føre til økt evne til å omdanne dette fremmedstoffet, men også til å omdanne andre stoffer. Kunnskaper om dette kan være viktig ved behandling av pasienter med medikamenter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.