Yukio Mishima, født Kimitake Hiraoka, japansk forfatter. Internasjonalt kjent for sine romaner og skuespill. Begikk selvmord etter et mislykket forsøk på statskupp i 1970.

Mishima ble født i Yotsuya i Tokyo i 1925 og begynte på Tokyo keiserlige universitet i 1944. Debuterte som forfatter samme år med novellesamlingen Blomstrende skog. Gjennombruddsromanen En maskes bekjennelser (1946) har sterke selvbiografiske elementer med en seksuell avvikers absolutte ensomhet som tema. Boken plasserte Mishima blant Japans fremste forfattere etter krigen.

I romanen Den gylne paviljongs tempel (1956) tar han opp den besettende makt det skjønne representerer hos mennesket. Mishima forsøkte å tolke Japans klassiske no-drama i En samling moderne no-drama (1956). I skuespillene Madame de Sade (1965) og Min venn Hitler (1968) prøver han å gi et bilde av mennesket som er besatt av en estetisk idé. Romansyklusen Fruktbarhetens hav (1969–71) ble utgitt delvis posthumt etter Mishimas dramatiske selvmord ved harakiri (seppuku) i 1970, en protesthandling mot det han oppfattet som det moderne Japans forræderi mot tradisjonelle og nasjonale verdier. Den amerikanske regissøren Paul Schrader laget i 1985 spillefilmen Mishima over forfatterens liv.

  • Den gylne paviljongs tempel (oversatt av Hans Braarvig. Gyldendal, 1963)
  • Sjømannen som falt i unåde hos havet (oversatt av Knut Johansen. Gyldendal, 1966)
  • En maskes bekjennelser (oversatt av Henning Kolstad. Ex Libris, 1986)
  • Sne om våren (oversatt av Rolf Behn Gulliksen. Ex Libris, 1986)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.