Arthur Andersen

Artikkelstart

Arthur Andersen er et tidligere amerikansk revisjonsfirma grunnlagt i 1913 av Arthur Andersen (1885–1947), som var av norsk avstamning.

Selskapet hadde stor internasjonal virksomhet, også innen rådgivning. Konsulenttjenestene innen informasjonsteknologi ble i 1989 utskilt som Andersen Consulting, senere Accenture. Hovedkontoret lå i Chicago i Illinois.

Arthur Andersen kom i store vanskeligheter i 2001, da det amerikanske energikonsernet Enron gikk konkurs etter å ha blåst opp regnskapstallene for å fremstå som profitabelt selv om det gikk med tap. Som Enrons revisor hadde Arthur Andersen godkjent dette, og firmaet ble i 2002 dømt for å hindre etterforskningen i saken, dette førte til at selskapet mistet tillatelsen til å revidere børsnoterte selskaper i USA og ble oppløst.

Arthur Andersen ble splittet til de to selskapene Accenture og Andersen Tax LLC. De fleste internasjonale avdelinger ble overtatt av konkurrenter, i Norge av Ernst & Young. Arthur Andersen hadde også vært revisor for det amerikanske telekommunikasjonsselskapet WorldCom, som i 2002 ble dømt for tilsvarende regnskapssvindel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg