Arthur Andersen er et tidligere amerikansk revisjonsfirma grunnlagt i 1913 av Arthur Andersen (1885–1947), som var av norsk avstamning.

Selskapet hadde stor internasjonal virksomhet, også innen rådgivning. Konsulenttjenestene innen informasjonsteknologi ble i 1989 utskilt som Andersen Consulting, senere Accenture. Hovedkontoret lå i Chicago i Illinois.

Regnskapssvindel

Arthur Andersen kom i store vanskeligheter i 2001, da det amerikanske energikonsernet Enron gikk konkurs etter å ha blåst opp regnskapstallene for å fremstå som profitabelt selv om det gikk med tap. Som Enrons revisor hadde Arthur Andersen godkjent dette, og firmaet ble i 2002 dømt for å hindre etterforskningen i saken, dette førte til at selskapet mistet tillatelsen til å revidere børsnoterte selskaper i USA og ble oppløst.

Arthur Andersen ble splittet til de to selskapene Accenture og Andersen Tax LLC. De fleste internasjonale avdelinger ble overtatt av konkurrenter, i Norge av Ernst & Young. Arthur Andersen hadde også vært revisor for det amerikanske telekommunikasjonsselskapet WorldCom, som i 2002 ble dømt for tilsvarende regnskapssvindel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg