Faktaboks

Wolfgang Köhler
Født
21. januar 1887, Tallinn, Estland
Død
11. juni 1967, Enfield, New Hampshire, USA
Portrettbilde av Wolfgang Köhler
Av /The National Academies Press .
Lisens: CC BY 2.0

Wolfgang Köhler var en tysk-amerikansk psykolog. Han er kjent for å ha grunnlagt gestaltpsykologien, sammen med Max Wertheimer og Kurt Koffka.

Liv og virke

I 1909 ble Köhler tildelt en doktorgrad for sin avhandling om psykoakustikk. Han var professor i Berlin i perioden 1922–1935 og 1935–1957 i USA. Han arbeidet på Tenerife i perioden 1913–1920 og utførte da de senere verdenskjente eksperimentene med sjimpanser, hvor han viste at de kunne løse problemer ved innsikt i relasjoner og ikke bare ved assosiasjonsdannelse, oppnådd ved prøving og feiling.

Hans viktigste arbeid inkluderer Intelligenz-Prüfungen an Menschenaffen (1917) og Gestalt Psychology (1929).

Innsikt hos sjimpanser

Köhlers eksperimenter med sjimpanser viste at disse dyrene var i stand til å løse relativt avanserte oppgaver. I tillegg løste sjimpansene oppgavene på en måte som demonstrerte at de hadde en høyere grad av kognitive ferdigheter enn tidligere antatt. Utfordringene som skulle løses var ofte utformet slik at sjimpansene ble utstyrt med enkle verktøy – ofte et par pinner. Deretter ble mat, som bananer, plasser utenfor deres rekkevidde. Hvis sjimpansene klarte å sette sammen og bruke pinnene på en bestemt måte, fikk de tilgang på maten.

Disse sjimpansene hadde ingen tidligere erfaring med bruk av verktøy. Likevel viste Köhler gjennom sine forsøk at sjimpansene var i stand til å forstå hvordan de skulle kombinere og bruke verktøy for å oppnå sitt mål – å få tak i maten. Disse forsøkene demonstrerer en imponerende kognitiv evne hos sjimpanser, som utfordrer tidligere antagelser om deres evne til å løse komplekse problemer.

Forfatterskap

Hans vitenskapelige arbeider ble publisert som kortere tekster, det vil si vitenskapelige artikler og essays. Et utvalg av disse er samlet i verket The Selected Papers of Wolfgang Kohler (1971, revidert av Mary Henle og Solomon E. Asch). Utenom disse kortere tekstene er følgende bøker av betydning:

  • Intelligenz-Prüfungen an Menschenaffen (1917)
  • Gestalt Psychology (1929)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg