Faktaboks

Willibrord

Wilbrord

Uttale
wˈillibrord
Født
658, Northumbria, England
Død
7. november 739, Echternach, Luxembourg

Willibrord var en angelsaksisk misjonær og benediktiner-munk fra Northumbria i England. Han er kjent som frisernes apostel.

Willibrord startet i klostret Ripon syv år gammel og tok ordensløftet da han ble 15 år. Etter at bispedømmet Northumbria ble delt i 678 ble han forvist og reiste til et kloster i Irland. Der studerte han teologi sammen med Egbert av Northumbria. I 690 reiste han sammen med elleve andre munkemisjonærer til Rhinens utløp og deretter til Utrecht. De ble mottatt ved hoffet til Pipin den andre som ba dem starte sitt virke i Friesland. I 695 ble han viet i Roma som erkebiskop for Utrecht under navnet Clemens. Han er også kjent som Willibrord av Utrecht.

Willibrord foretok en reise til Danmark. Bortsett fra at han kjøpte fri tretti slavegutter og døpte dem ble det ingen resultater av denne reisen. I 714 døde Willibrords beskytter Pipin den andre. Etter dødsfallet ble han fordrevet fra Friesland av den nye herskeren Radbod. Mange prester ble drept og flere kirker ble ødelagt. I 719 ble den nye herskeren drept og Willibrord kom tilbake til Friesland. Han døde i Echternach i 739 og ble kort tid etter sin død utnevnt som helgen.

Ved siden av sitt misjonsarbeid, etablering av kirker og bispedømmet der han virket, var han med å starte en ordning med omreisende biskoper som støttet misjonærer. Hvert år arrangeres det etter pinse en prosesjon som er kjent som «Springende Heiligen» i Echternacht. Prosesjonen slutter ved hans marmorsarkofag i basilkaen i byen. Seremoniene inkluderer bønner for dem som har epilepsi og psykiske lidelser.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Beda (1979). Anglernes kirkehistorie. Oslo: Thorleif Dahls Kulturbibliotek.
  • Bede (1969). Ecclesiastical History of the English People (Historia Ecclesiastica gentis Anglorum). Oxford: Clarendon Press.
  • Hoeben, Henry C. (1981 og 1967). Frisia and the Frisians at the time of St. Willibrord. PhD Dissertation. Ann Arbor Michingan: University of Michigan.

Kommentarer (2)

skrev Egil L. Thorvaldsen

I litteraturlista er det et par skrivefeil. "Anglernes kirkehistorie" kom i Thorleif (ikke Throleif) Dahls kulturbibliotek. Den engelske tittelen skal vel være "Ecclesiastical (ikke Eccelesastical) History..." og den latinske "Ecclesiastica (ikke Eccelesiastica) gentis..." mvh Egil L. Thorvaldsen

svarte Hans-Jørgen Wallin Weihe

Takk for innspillene - dette er nå rettet opp - satte stor pris på at du så feilene

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg