William F. Giauque

Faktaboks

William F. Giauque
uttale:
dʒiˈouk
født:
12. mai 1895, Niagara Falls i Ontario i Canada
død:
28. mars 1982, Berkeley i California i USA

William Francis Giauque. Foto fra 1949.

Av /KF-arkiv ※.

William Frances Giauque var amerikansk kjemiker som fikk Nobelprisen for 1949 for sine studier av hvordan stoffer oppfører seg ved ekstremt lave temperaturer.

Han var utdannet ved University of California, Berkeley hvor han tok doktorgraden (PhD) i kjemi i 1922. Han fortsatte der etterpå i et samarbeid med Gilbert N. Lewis og ble professor i termodynamikk samme sted i 1934. Han oppdaget sammen med Herrik Lee Johnston (1898-1965) de stabile oksygenisotopene 17O og 18O hvilket var en overraskelse da man tidligere hadde antatt at 16O var den eneste stabile isotopen av oksygen og derfor var valgt som basis for atomvektene av alle grunnstoffer.

Giauque var kjent for sine undersøkelser over stoffers egenskaper ved ekstremt lave temperaturer. Han utviklet en metode, adiabatisk avmagnetisering, til å oppnå ytterst lave temperaturer, ca. 0,001 kelvin eller lavere, ved å la et sterkt magnetfelt gjentatte ganger påvirke paramagnetiske salter som på forhånd er kjølt ned til flytende heliumtemperaturer (4 K).

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg