Willi Boskovsky, østerriksk dirigent og fiolinist, kjent som konsertmester i Wienerfilharmonien 1936-79 og dirigent for Nyttårskonsertene 1955-79.

Willi Boskovsky var født og oppvokst i Wien, utdannet ved Musikkakademiet i hjembyen fra ni års alder og deretter ansatt som fiolinist i Wienerfilharmonien. Han ble konsertmester i 1936, 25 år gammel. Han ledet også flere kammerensembler, blant annet Boskovsky Quartet. Denne ble i etterkrigstiden utvidet til Wiener Oktett med turnéer i flere verdensdeler.

Da dirigenten Clemens Krauss døde plutselig i 1954, ble Boskovsky utpekt som den nye dirigenten for Nyttårskonserten. Det ble et vellykket valg. Boskovsky hadde levd med denne musikken hele livet, og hadde vært konsertmester på de tidligere Nyttårskonsertene. I tillegg var han det rette valg for fjernsynsalderen, da han med sin blide fremtoning på podiet, gjerne dirigerende med fiolinen i hånden, ble sett som en gemyttlig og genuin bærer av tradisjonen. Han dirigerte siste gang i 1979 og ble avløst av amerikaneren Lorin Maazel.

Boskovsky gjorde en rekke plateinnspillinger. Som dirigent spilte han inn musikk fra Strauss-tradisjonen, men også en komplett serie av Mozarts danser og marsjer (gjort med et utvalg filharmonikere under navnet Vienna Mozart Ensemble) foruten innspillinger med oktetten og som solofiolinist i Wienerfilharmonien. 

Boskovsky besøkte Norge flere ganger. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.