Willi Boskovsky

Faktaboks

Willi Boskovsky
Uttale
boskˈovsky
Født
16. juni 1909, Wien, Østerrike
Død
21. april 1991, Visp, Sveits

Artikkelstart

Willi Boskovsky var en østerriksk dirigent og fiolinist, kjent som konsertmester i Wienerfilharmonien i 1936–1979 og dirigent for Nyttårskonsertene i Wien i 1955–1979.

Karriere

Willi Boskovsky var født og oppvokst i Wien, og utdannet ved Akademie für Musik und darstellende Kunst i hjembyen fra ni års alder. Han ble ansatt som fiolinist i Wienerfilharmonien i 1932 og var konsertmester fra 1936.

Han ledet også flere kammerensembler, blant annet Boskovsky-Quartett. Denne ble i etterkrigstiden utvidet til Wiener Oktett med turnéer i flere verdensdeler.

Boskovsky gjestedirigerte Oslo-Filharmonien (daværende Filharmonisk Selskaps Orkester) i juni 1962 og august 1972, begge ganger med et Strauss-program med hovedsakelig musikk av Johann Strauss d. y.

Nyttårskonserten

Da dirigenten Clemens Krauss døde plutselig i 1954, ble Boskovsky utpekt som den nye dirigenten for Nyttårskonserten. Det ble et vellykket valg. Boskovsky hadde levd med denne musikken hele livet, og hadde vært konsertmester på de tidligere Nyttårskonsertene.

I tillegg var han det rette valget for fjernsynsalderen, da han med sin blide fremtoning på podiet, av og til dirigerende med fiolinen i hånden, ble sett som en gemyttlig og genuin bærer av tradisjonen.

Han dirigerte siste gang i 1979 og ble avløst av amerikaneren Lorin Maazel.

Plateinnspillinger

Boskovsky gjorde en rekke plateinnspillinger. Som dirigent spilte han inn musikk fra Strauss-tradisjonen, men også en komplett serie av Wolfgang Amadeus Mozarts danser og marsjer (gjort med et utvalg filharmonikere under navnet Vienna Mozart Ensemble) foruten innspillinger med oktetten og som solofiolinist i Wienerfilharmonien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg