Willi Boskovsky, østerriksk dirigent og fiolinist, kjent som konsertmester i Wienerfilharmonien 1936–1979 og dirigent for Nyttårskonsertene 1955–1979. Boskovsky besøkte Norge flere ganger. 

Willi Boskovsky var født og oppvokst i Wien, og utdannet ved Akademie für Musik und darstellende Kunst i hjembyen fra ni års alder. Han ble ansatt som fiolinist i Wienerfilharmonien i 1932 og var konsertmester fra 1939.

Han ledet også flere kammerensembler, blant annet Boskovsky-Quartett. Denne ble i etterkrigstiden utvidet til Wiener Oktett med turnéer i flere verdensdeler.

Da dirigenten Clemens Krauss døde plutselig i 1954, ble Boskovsky utpekt som den nye dirigenten for Nyttårskonserten. Det ble et vellykket valg. Boskovsky hadde levd med denne musikken hele livet, og hadde vært konsertmester på de tidligere Nyttårskonsertene. I tillegg var han det rette valg for fjernsynsalderen, da han med sin blide fremtoning på podiet, av og til dirigerende med fiolinen i hånden, ble sett som en gemyttlig og genuin bærer av tradisjonen. Han dirigerte siste gang i 1979 og ble avløst av amerikaneren Lorin Maazel.

Boskovsky gjorde en rekke plateinnspillinger. Som dirigent spilte han inn musikk fra Strauss-tradisjonen, men også en komplett serie av Mozarts danser og marsjer (gjort med et utvalg filharmonikere under navnet Vienna Mozart Ensemble) foruten innspillinger med oktetten og som solofiolinist i Wienerfilharmonien.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.