Whitechapel

Whitechapel, bydel i Londons East End, nordøst for Tower of London i kommunen Tower Hamlets. Kjente institusjoner er Royal London Hospital (grunnlagt 1790) og Whitechapel Art Gallery. Whitechapel Bell Foundry (grunnlagt 1738) er et av verdens mest kjente klokkestøperier, og har bl.a. levert Big Ben i Westminster og Liberty Bell i Philadelphia, USA.

Historie

Navnet Whitechapel skriver seg fra kirken St Mary Matfelon, som ble reist i området på 1200-tallet og omtalt som alba capella (det hvite kapellet). Området ble industialisert allerede fra 1400-tallet, ved at det ble etablert teglverk, kalkbrennerier og snekkerverksteder som forsynte det voksende London med byggevarer. Fra 1700-tallet kom et bredere spekter av virksomheter, med bl.a. bryggerier, sukkerraffinerier, verksted- og tekstilindustri.

På slutten av 1600-tallet bosatte fordrevne jøder fra Spania og Portugal seg i Whitechapel. Etter de russiske pogromer i 1881 opplevde bydelen stor innvandring av jøder herfra, noe som har gjort strøket kjent som det jødiske East End. Utover på 1800-tallet forsvant den gamle industrien, og Whitachapel ble et stadig mer trangbodd og fattigslig boligkvarter med tiltagende kriminalitet og prostitusjon. Det var i dette strøket massemorderen med tilnavnet Jack the Ripper opererte.

Storbritannia, England, Tower Hamlets, Greater London. Whitechapel er det tradisjonelle jødiske kvarter, befolket av jødiske handelsmenn og håndverkere siden den russiske pogrom 1881. Bekledningsindustri.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg