Big Ben

Elisabeth-tårnet, som huser Big Ben. I forgrunnen vises Westminster Bridge.
Big Ben
Av /NTB Scanpix.

Big Ben

.

Artikkelstart

Big Ben er en populær betegnelse for tårnet på parlamentsbygningen i London, men er egentlig navnet på den store klokka som slår timeslagene. Uret ble installert i 1859 og er muligens oppkalt etter Sir Benjamin Hall (1802–1867), som var minister for offentlige arbeider.

Faktaboks

Også kjent som

Elizabeth-tårnet

Big Ben ble støpt i 1858 og har en diameter på 2,7 meter. Den er 2,3 meter høy og veier 13,7 tonn. Gangverket styres av en 4 meter lang pendel med en svingetid på 4 sekunder. Minuttviseren i Big Ben måler vel 4 meter og de fire urskivene har en diameter på nærmere 7 meter. Big Bens timeslag har med få avbrudd vært kringkastet som tidssignal av BBC siden 1924. Hvert kvarter spiller et klokkespill av fire mindre klokker melodien Westminster Chimes.

Tårnet som huser selve Big Ben er ca. 95 meter høyt. I 2012 ble det besluttet at det skulle få navnet Elizabeth-tårnet, i anledning feiringen av at Elizabeth 2 hadde sittet 60 år som dronning av Storbritannia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Eline Slethei

Det står 2 plasser hvor høy den er. Hvilken stemmer????

svarte Eirik T. Bøe

Tårnet er 95 meter og klokken inne i tårnet er 2.3 meter høy, ganske røslige saker med andre ord.EmvhEirik

skrev Andreas Johnstad

Hvilke dato ble big ben ferdig laget og satt i bruk?

svarte Anne Marit Godal

Westminster brant i 1834 og i 1844 blei det bestemt at Parlamentet skulle ha et tårn med ei klokke. Klokka blei støpt i 1858 og uret installert i 1859.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg