Westland Lysander er den mest kjente flytypen til Westland Aircraft

SDASM Archives.
Westland Wessex
SDASM Archives.

Westland Aircraft er en tidligere britisk flyprodusent. Selskapet ble Westland Helicopters i 1966.

Historie

Foretaket ble opprinnelig etablert i 1915 av brødrene Percival Waddams Petter og Ernest Willoughby Petter som Westland Aircraft Works, og selskapet ble etablert formelt først i 1935 som Westland Aircraft Ltd.

Westland Aircraft produserte fly på lisens under første verdenskrig for å støtte opp om krigsproduksjonen. Westland begynte allerede under krigen å utvikle egen flytyper, men hadde ingen større produksjon før rekognoseringsflyet Walrus. Det lette bombe- og rekognoseringsflyet Wapiti ble den første flytypen til Westland som ble produsert i betydelig antall.

Under andre verdenskrig ble lisensproduksjon av forskjellige varianter av jagerflyet Spitfire prioritert, men Westland produserte også egne flytyper. Mest kjent er forbindelsesflyet Lysander, hvorav 1427 ble produsert fra 1935 til 1942. Det tomotors jagerflyet Whirlwind viste stort potensiale, men på grunn av tekniske problemer ble bare 114 produsert.

Etter krigen ble virksomheten i økende grad rettet mot lisensproduksjon av helikoptre, og det siste flyet som ble produsert av Westland var jagerbomberen Wyvern, som i alt ble produsert i 124 eksemplarer fra 1945 til 1956.

Flytyper

Walrus

Walrus var Westlands første egenutviklede fly satt i serieproduksjon og tatt i bruk av det britiske forsvaret. Det var et enmotors, treseters rekognoserings- og OP-fly for bruk fra hangarskip. Det fløy første gang i 1921 og ble tatt i bruk samme år, men tatt ut av bruk igjen allerede i 1925. I alt ble 36 fly produsert.

Widgeon

Widgeon var et sivilt lett enmotors, toseters fly med parasollvinge. Det fløy første gang i 1924 og 26 fly ble produsert frem til 1930.

Wapiti

Westland Wapiti
© IWM Q 70129.

Wapiti var Westlands første fly som ble produsert i større antall. Det var et enmotors, toseters fly som ble brukt i en rekke roller, blant annet som lett bombe- og rekognoseringsfly. Det fløy første gang 7. mars 1927, og i alt 558 fly ble produsert frem til 1932. Det var i bruk i det britiske flyvåpenet helt frem til 1940, og var også eksportert til Australia, Canada og i mindre antall til Kina.

Wessex

Wessex var et tremotors passasjerfly. Det var et høyvinget monoplan med et mannskap på to og plass for fire passasjerer. Det fløy første gang i 1929, og åtte fly ble produsert frem til 1933.

Wallace

Westland Wallace Mk I
/© IWM ATP 7287C.

Wallace var et enmotors, toseters lett bombe- og rekognoseringsfly. Det fløy første gang 31. oktober 1931, og ble tatt i bruk av det britiske flyvåpenet fra 1933. I alt 174 Wallace ble produsert, og det var i bruk frem til 1943.

Lysander

Lysander var et toseters forbindelsesfly som ble brukt under andre verdenskrig.

Whirlwind

Whirlwind Mk I
/© IWM E(MOS) 1254.

Whirlwind av et enseters tomotors jagerfly som ble brukt under andre verdenskrig.

Welkin

Welkin var et enseters tomotors jagerfly med utstyrt med trykkabin ment for bruk i større operasjonshøyder. Det fløy første gang i 1942, og 100 fly ble levert til det britiske flyvåpenet, hvorav 33 uten motorer, men ble aldri tatt i bruk.

Wyvern

Wyvern var et turbopropdrevet enseters torpedofly og jagerbomber for bruk fra hangarskip.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg