Westland Aircraft Ltd., tidligere britisk flyprodusent etablert i 1915 av brødrene Percival Waddams Petter og Ernest Willoughby Petter som Westland Aircraft Works. Etablert formelt først i 1935 som Westland Aircraft Ltd. Ble Westland Helicopters i 1966.

Westland Aircraft produserte fly på lisens under den første verdenskrig for å støtte opp om krigsproduksjonen. Westland begynte allerede under krigen å utvikle egen flytyper, men hadde ingen større produksjon før rekognoseringsflyet Walrus, med 36 produsert 1920-23. Det lette bombe- og rekognoseringsflyet Wapiti ble den første flytypen til Westland som ble produsert i betydelig antall, med i alt 558 fly produsert 1927-32.

Under den annen verdenskrig ble lisensproduksjon av forskjellige varianter av jagerflyet Spitfire prioritert, men produserte og egne flytyper. Mest kjent er forbindelsesflyet Lysander, 1427 produsert 1935-42. Det tomotors jagerflyet Whirlwind viste og stort potensiale, men på grunn av tekniske problemer ble bare 114 produsert.

Etter krigen ble virksomheten i økende grad rettet mot lisensproduksjon av helikoptre, og det siste flyet som ble produsert av Westland var jagerflyet Wyvern, 124 bygget 1945-1956.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.