WCDMA

WCDMA er en spredt-spektrum-modulasjonsteknologi som benyttes til overføring av signaler i trådløse nett. WCDMA er en del av arkitekturen til UMTS/3G mobilnett og muliggjør overføring av tale, tekst, bilder og data med høy kapasitet for mobile enheter (mobiltelefoner). Mer spesifikt benytter UMTS/3G-mobilnett seg av WCDMA teknologi til koding og overføring av signaler fra en basestasjon til mobilterminal (radioaksess).

Faktaboks

etymologi:

Wideband Code Divison Multiple Access

WCDMA er basert på hovedprinsippene for CDMA, og har mange likheter med de konkurrerende teknologiene CDMA2000 og cdmaONE. I dag benyttes både WCDMA og CDMA2000 som radioaksess i mobilnett, selv om WCDMA er den teknologien som er mest utbredt og tatt i bruk i over 178 land verden over.

WCDMA ble utviklet av den japanske teleoperatøren DoCoMo, og først benyttet i mobilnett i Japan på slutten av 1990-tallet. I Norge innførte Telenor mobilnett basert på WCDMA teknologi (3G mobilnett) i de største byene i 2004.

Siden WCDMA er en 3G-teknologi, er den i mange land i ferd med å bli erstattet av 4G-teknologi som Long Term Evolution (LTE).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg