WCDMA

WCDMA er en spredt-spektrum-modulasjonsteknologi som benyttes til overføring av signaler i trådløse nett. WCDMA er en del av arkitekturen til UMTS/3G mobilnett og muliggjør overføring av tale, tekst, bilder og data med høy kapasitet for mobile enheter (mobiltelefoner). Mer spesifikt benytter UMTS/3G-mobilnett seg av WCDMA teknologi til koding og overføring av signaler fra en basestasjon til mobilterminal (radioaksess).

Faktaboks

Etymologi

Wideband Code Divison Multiple Access

WCDMA er basert på hovedprinsippene for CDMA, og har mange likheter med de konkurrerende teknologiene CDMA2000 og cdmaONE. I dag benyttes både WCDMA og CDMA2000 som radioaksess i mobilnett, selv om WCDMA er den teknologien som er mest utbredt og tatt i bruk i over 178 land verden over.

WCDMA ble utviklet av den japanske teleoperatøren DoCoMo, og først benyttet i mobilnett i Japan på slutten av 1990-tallet. I Norge innførte Telenor mobilnett basert på WCDMA teknologi (3G mobilnett) i de største byene i 2004.

Siden WCDMA er en 3G-teknologi, er den i mange land i ferd med å bli erstattet av 4G-teknologi som Long Term Evolution (LTE).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg