W. H. Myddleton, britisk komponist og tekstforfatter. Må ikke sammenblandes med Arnold Safroni, i årtier feilaktig oppfattet som et pseudonym for William Henry Myddleton.

Myddletons musikk er av det lette, salongpregede slaget, og har blitt spilt av korps, brassband, orkester eller på piano. Det dreier seg mye om datidens nye danser, cakewalk, quickstep og lignenende. Stykkene var populære, og flere ting ble spilt inn på datidens voks-sylindere (tidlige utgaver av grammofonplaten) av blant annet J. P. Sousa's band i 1903, Arthur Pryor's band i 1904 og Patrick Gilmore's band samme år, for selskapene Victor og Columbia. Da var Myddletons berømmelse på det sterkeste og komposisjonene kom med flere utgivelser hvert år.

1896 skrev han og fikk utgitt et lite stykke som han kalte Negerens drøm (Eventide) og året etter fikk restaurantpianistene en ny suksess å bryne seg på: Down South en såkalt cakewalk med tekst av komponisten. Dette ble hans mest populære stykke. Den har følgende oppbygning: A-B-C-A hvor del C er det som ble en frigjørings-sang i Norge 1945: "Seier'n er vår". Den har siden vært sportspublikumets seiers-sang, nesten slik at andre har trodd at det var den norske nasjonalsangen.

Hans komposisjoner er ikke mange i antall, og ble utgitt for piano, for salongorkester og for blåseorkester. De mest populære stykker ble utgitt og arrangert for alle tenkelige kombinasjoner, da dette var datidens popmusikk. Hans The Rose er med sitt opusnummer 30 det seneste verket man kjenner til.

Det har vært publisert i mange kilder at den her omtalte William Henry Myddleton har skrevet musikk også under navnet Arnold Safroni, men dette er etter alle solemerker feil. Mest sannsynlig dreier det seg her om en sammenblanding av Myddleton og en annen person, den britiske fiolinisten og komponisten George Arnhold Haynes Middleton. Middleton skrev under flere navn, blant annet Arnold Safroni.

De mest kjente av Myddletons komposisjoner er:

  • *A wounded Friend, March, Op 13, ca 1902
  • *By the Swanee River, Op 21
  • *Down South, American Sketch Opus 10, 1897
  • *H.I.M. March, Op 24
  • *The Last Stand, march, 1899
  • *The Phantom Brigade, Fantombrigaden, Op.9
  • *The Rose, engelsk medley, Op 30
  • *The Shamrock, irsk medley, Op 14
  • *The Thistle, skotsk medley Op 23

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

3. august skrev ulf thoren

I SNL-artikeln om W H Myddleton anges att detta namn felaktigt anges som pseudonym för Arnold Safroni. I engelska wikipedias artikel om Safroni betraktas Safronis pseudonym Myddleton som giltig och där upptages också flera av de kompositioner som i SNL tillskrives WH Myddleton. Jag är klar över att det kan finnas olika uppfattningar om vad som är sanning. Frågor: Har SNL varit i kontakt med engelska Wikipedia om den här saken? Vad blev resultatet i så fall?
Ulf Thoren

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.