terskel ved Palmafoss kraftverk
Høy vannføring forbi inntaksdammen ved Palmafoss kraftverk som eies av Voss Energi. Av omsyn til både opp- og nedvandring av fisk, og elva sin verdi som lokalt landskapselement, ble det fastsatt konsesjonsvilkår om en variabel minstevannføring gjennom året. Dette skjedde i forbindelse med opprusting og utvidelse av kraftverket etter 2015.
terskel ved Palmafoss kraftverk
Lisens: CC BY SA 3.0

Palmafoss er både en foss i Raundalselvi og en nærliggende tettbebyggelse i Voss herad i Vestland fylke.

Fossen, som ligger tre kilometer øst for sentrum i tettstedet Vossavangen, er 13,5 meter høy og har en laksetrapp som slipper laksen oppover til Raundalen.

Tettbebyggelsen ved fossen har blitt en del av tettstedet Vossavangen med blant annet boligområde på Rykke på nordsiden av Raundalselva og adskillig industri på sørsiden, blant annet trevare- og betongindustri. Det er jernbane for godstransport til Voss stasjon (del av den tidligere Hardangerbana) og en godsterminal ved den tidligere jernbanestasjonen.

Navnet har et førsteledd som kan være nynorsk palm, 'rakle på selje eller pil', og sikter i så fall til vegetasjonen ved fossen.

Kart

Palmafoss
Palmafoss
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg