Vincente Minnelli

Faktaboks

Vincente Minnelli
Lester Anthony Minnelli
Uttale
minnˈelli
Født
28. februar 1913, Chicago
Død
25. juli 1986, Beverly Hills, California

Artikkelstart

Vincente Minnelli var en amerikansk filmregissør. Han var far til Liza Minnelli.

Minnelli var utdannet som tegner og teatermaler, og ble i 1933 koreograf ved Radio City Music Hall i New York City, hvor han fra 1935 var instruktør.

Han ble tilknyttet Metro-Goldwyn-Mayer i 1940, hvor han filmregidebuterte med musikalen Cabin in the Sky (1943). Ved siden av Gene Kelly og Stanley Donen ble han den ledende musikalregissøren i 1940- og 1950-årenes Hollywood.

Et karrierehøydepunkt kom allerede med Meet Me In St. Louis (1944), som virtuost skildrer en borgerlig familie i St. Louis rundt århundreskiftet. Hovedrollen ble spilt og sunget av Judy Garland. Dette ble innledningen på et godt samarbeid, og de var gift i 1944–1951.

Den underholdende og visuelt oppfinnsomme musikalfantasien The Pirate (1948), med Garland og Gene Kelly, ble en stor suksess. Med An American in Paris (1951), som benyttet musikken til George Gershwin og hadde Gene Kelly som dynamisk midtpunkt, og The Band Wagon (Den store premieren, 1953), hvor Fred Astaire briljerte i hovedrollen, laget Minnelli to av den amerikanske filmmusikalens sentrale verker.

Etter Lust For Life (Han som elsket livet, 1956), om maleren Vincent van Gogh (spilt av Kirk Douglas), fikk han en ny stor kinosuksess med Gigi (1958, Oscar-pris for beste regi) etter en roman av Colette. I 1960-årene døde filmmusikalen ut som sjanger, og Minnellis filmer ble mindre betydelige. Men hans beste arbeid er blitt vurdert meget høyt av ettertiden, og særlig fremheves hans utsøkte bruk av farger i technicolor-formatet. Han utga memoarene I Remember Well (1975).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg