Liza Minnelli

Faktaboks

Liza Minnelli
Liza May Minnelli
Uttale
minnˈelli
Født
12. mars 1946, Los Angeles, California
Liza Minnelli i sin kanskje mest kjente filmrolle, som Sally Bowles i Cabaret fra 1972.
.

Artikkelstart

Liza Minnelli er en sanger og skuespiller fra USA. Hun er best kjent for rollen som Sally Bowles i Cabaret (1972), en innsats hun vant både en Oscar, Bafta og Golden Globe for.

Debut og gjennombrudd

Hun debuterte på Broadway i 1963 i musikalen Best Foot Forward, og fikk etterpå et gjennombrudd i musikalen Flora, The Red Menace (1965), og som sanger med dobbeltkonserter sammen med moren Judy Garland i 1964. Hennes far var filmregissøren Vincente Minnelli. Hennes halvsøster er skuespilleren Lorna Luft.

På lerretet

Etter filmdebuten i 1967 i Charlie Bubbles fikk Minnelli stor internasjonal suksess i musikalfilmen Cabaret (1972). Hun hadde siden roller i en rekke andre filmer, deriblant Lucky Lady (1975), A Matter of Time (Nina, 1976), i Martin Scorseses New York, New York (1977) og Arthur (1981), hvor hun spilte mot Dudley Moore. Hun vant sin andre Golden Globe for hovedrollen i TV-filmen A Time To Live (1985).

Hun har senere i hovedsak konsentrert seg om sceneopptredener, dels i flere musikaler av Fred Ebb og John Kander, dels i egne TV-show, og dels som konsertartist. I 1989 ga Minnelli ut albumet Results i samarbeid med britiske Pet Shop Boys og fikk en stor hit med Losing My Mind, og i perioden fra 2003 til 2013 hadde hun en rolle i den populære TV-serien Arrested Development.

Minnelli vant Emmy-prisen for konsertfilmen Liza with a Z (1973) og ble Oscar-nominert for sin hovedrolle i komedien The Sterile Cuckoo (1969).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg