Sidonie Gabrielle Colette

Faktaboks

Sidonie Gabrielle Colette
Uttale
kålˈɛt
Født
28. januar 1873, Saint-Sauveur-en-Puisaye
Død
3. august 1954, Paris

Sidonie Gabrielle Colette

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sidonie Gabrielle Colette var en fransk forfatter. Forfatterskapet er meget omfattende og har en høy og jevn kvalitet. De første romanene hennes, Claudine-bøkene (1900–1903), kom ut under navnet Willy, pseudonymet til hennes første mann, Henri Gauthier-Villars. Etter skilsmissen fra ham i 1906 arbeidet hun i noen år som varietéartist. I 1910 utkom hennes første viktige selvstendige roman, La Vagabonde (norsk oversettelse Omstreifersken, 1952), som blant annet fikk stor betydning for Cora Sandels forfatterskap. Blant hennes øvrige romaner kan nevnes Chéri (1920), Le Blé en herbe (1923), Sido (1929) og Gigi (1944).

Colette skriver i stor grad om kvinnens erfaringsverden, om forholdet mellom mor og datter og om kjærlighet og sjalusi. Minner fra hennes gode barndom på landet dukker stadig opp. Hun har skrevet flere bøker med dyr som hovedpersoner, mest kjent er La Chatte (1934; norsk oversettelse Katten, 1994), og i mange bøker spiller også det vegetative liv en viktig rolle.

De fleste forfatterne i samtiden hyllet Colette som en mesterlig forteller og stilist, en av de viktigste skikkelsene i 1900-tallets franske litteratur. Det ble likevel ofte sagt at hun hovedsakelig kretset om det emosjonelle og, i motsetning til mange andre franske forfattere, var «ureflektert» og lite filosofisk. I de senere år har litteraturkritikerne vært opptatt av å avdekke hennes «livssyn». Mange hevder nå at Colette i hele sitt forfatterskap formidler en harmonisk og avbalansert oppfatning av livet uten religiøse overtoner, en grunnholdning preget både av tiden rundt århundreskiftet, da hun ble formet som forfatter, og av tradisjoner fra den franske klassisismen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg