Sidonie Gabrielle Colette

SCODE. Begrenset gjenbruk

Sidonie Gabrielle Colette, fransk forfatter. De første romanene hennes, Claudine-bøkene (1900–03), kom ut under navnet Willy, pseudonymet til hennes første mann, Henri Gauthier-Villars. Etter skilsmissen fra ham i 1906 arbeidet hun i noen år som varietéartist. I 1910 utkom hennes første viktige selvstendige roman, La Vagabonde (norsk overs. Omstreifersken, 1952), som bl.a. fikk stor betydning for Cora Sandels forfatterskap. Blant hennes øvrige romaner kan nevnes Chéri (1920), Le Blé en herbe (1923), Sido (1929) og Gigi (1944). Forfatterskapet er meget omfattende og har en høy og jevn kvalitet.

Colette skriver i stor grad om kvinnens erfaringsverden, om forholdet mellom mor og datter og om kjærlighet og sjalusi. Minner fra hennes gode barndom på landet dukker stadig opp. Hun har skrevet flere bøker med dyr som hoved«personer», mest kjent er La Chatte (1934; norsk overs. Katten, 1994), og i mange bøker spiller også det vegetative liv en viktig rolle.

De fleste forfatterne i samtiden hyllet Colette som en mesterlig forteller og stilist, en av de viktigste skikkelsene i 1900-tallets franske litteratur. Det ble likevel ofte sagt at hun hovedsakelig kretset om det emosjonelle og, i motsetning til mange andre franske forfattere, var «ureflektert» og lite filosofisk. I de senere år har litteraturkritikerne vært opptatt av å avdekke hennes «livssyn». Mange hevder nå at Colette i hele sitt forfatterskap formidler en harmonisk og avbalansert oppfatning av livet uten religiøse overtoner, en grunnholdning preget både av tiden rundt århundreskiftet, da hun ble formet som forfatter, og av tradisjoner fra den franske klassisismen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.