Viggo-album nr. 14 (1988)
Viggo-album nr. 14 (1988)
Av .

Viggo er en fransk tegneseriefigur skapt av André Franquin, opprinnelige med navnet Gaston Lagaffe. Viggo opptrådte første gang i 1957 som bifigur i Sprint & Co., og fikk samme år sin egen serie.

Faktaboks

Også kjent som
fr. Gaston Lagaffe

Stil og publisering

Viggo er en slapstickserie med en hovedperson som er kreativ og upraktisk, og denne kombinasjonen gjør ham til en konstant plage for omgivelsene. Han bruker mye energi og kreativitet på å snike seg unna arbeidet, og i stadige repetisjoner over de samme temaene pakker Franquin serien inn i en Krazy Kat-aktig surrealisme og jazzaktig improvisasjon. Høydepunktene i ensiderne er ikke selve punchlinen, men veien fram mot sluttpoenget.

Det er utkommet 23 album om Viggo i Frankrike, de fleste av disse er utgitt på norsk. Tegneserien er også utgitt som sporadisk julehefte og i samlet i bokform, først i 2007 og deretter en komplett utgave i 2016.

Filmatisering og comeback

I 2018 kom den franske Gaston Lagaffe-filmen, som i hovedsak fikk negativ kritikk, og i 2023 kom et splitter nytt album, Le Retour de Lagaffe (norsk utgave Kaos-kongen er tilbake!, 2024), skrevet og tegnet av den kanadiske serieskaperen Marc «Delaf» Delafontaine (f. 1973).

Det nye albumet besto av 44 humoristiske ensidere i klassisk Viggo-stil, men som i tillegg fortalte en større og sammenhengende historie. I likhet med Don Rosa og hans videreføring av Carl Barks' serier om Donald Duck og Skrue McDuck, har Delaf valgt å beholde Viggo i samme tidsepoke som Franquin skildret. Det vil si en verden uten mobiltelefoner og elbiler, der folk røyker på kontoret og trykkfilmer må leveres fysisk på trykkeriet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg