Don Rosa

Faktaboks

Don Rosa
Keno Don Hugo Rosa
Født
29. juni 1951, Louisville, Kentucky, USA
Don Rosa på en boksignering i Osnabrück i Tyskland i 2018
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Don Rosa er en amerikansk tegneserieskaper. Han tegnet rundt 90 Donald Duck- og onkel Skrue-serier i en Carl Barks-inspirert stil i perioden 1986–2006.

I 1986 skrev ingeniøren og tegneren Don Rosa til det amerikanske forlaget Gladstone og ba om lov til å få lage nye Disney-serier. Han fikk sjansen, selv om forlaget tapte penger på de 18 Rosa-seriene det ga ut (opptrykk av gammelt materiale var langt billigere). I 1990 ble Rosa plukket opp av Egmont i Danmark og laget resten av sine serier for det europeiske markedet.

Til dels har han bygd videre på Barks' historier og blant annet laget Hakkespettbokas historie, konstruert familien Ducks slektstre og laget flere serier om familiens historie. I denne sammenhengen er hans hovedverk The Life and Times of Scrooge McDuck, som skildrer onkel Skrues liv fra han ble født i Glasgow i 1867 til han feirer jul med Donald, Ole, Dole og Doffen i 1947.

Disse historiene bidro til å gjøre Rosa til den mest populære Disney-tegneren i 1990- og 2000-årene, selv om det også finnes de som mener at Rosa er best der han frigjør seg fra påvirkningen fra Barks og lager sine egne fortellinger.

Han er også kontroversiell fordi han avmystifiserer Duck-familiens og særlig onkel Skrues fortid, liv og død (ifølge Rosa døde onkel Skrue i 1967.) En viss påvirkning fra Rosas forkjærlighet for superhelter gjør seg også gjeldende, slik at spesielt Skrue nærmest får «overandelige» krefter.

I 2001 ga det norske reklamebyrået Gazette ut Rosas tegneserier fra 1970-årene i to bøker: The Pertwillaby Papers og The Adventures of Captain Kentucky.

Rosa trakk seg tilbake i 2008 på grunn av dårlig syn. Da hadde han siden 2002 også ytret høylytt misnøye med det han oppfattet som lav betaling og dårlige royalties overfor sine europeiske oppdragsgivere i Egmont. I 2011 ga Egmont ut den påkostede bokserien Don Rosa: Samlede verk i ni bind.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg