Sprint

Sprint-album nr. 16 fra 1998.

Artikkelstart

Sprint er en belgisk tegneserie, startet i 1938 av Robert Velter. Det er en komisk serie om pikkoloen Sprint som opplever spennende eventyr i mange land sammen med journalistvennen Kvikk. Serien er tegnet av en rekke tegnere, hvor den viktigste er André Franquin. Over 60 Sprint album er oversatt til norsk.

Faktaboks

Etymologi
fransk Spirou

Tegnere

Det var Robert Velter, alias Rob-Vel (1909-91) som startet serien i 1938. André Franquin overtok serien i 1946 og tegnet den frem til 1969. I 1980- og 1990-årene var serien dels laget av Tome & Janry (pseudonym for Philippe van der Velde og Jean-Richard Geurts), og dels av Nic Broca (tegner) og Raoul Cauvin (forfatter), mens de foreløpig siste i rekken av serieskapere er Fabian Vehlmann og Yoann Chivard.

Rollegalleri

Sprint og journalistvennen Kvikk er hovedpersonene i serien. Det langhalede fantasidyret Spiralis (Marsupilami) og kontorklønemakeren Viggo (Gaston Lagaffe) er populære bifigurer, som senere ble hovedpersoner i egne serier. Greven av Champignac er en annen bifigur.

Utgivelser

62 Sprint-album foreligger på norsk (2017), i tillegg til flere album av Tome & Janry, som foregår i hovedpersonens yngre dager under tittelen Lille Sprint (Petit Spirou).

Siden 2006 har en rekke tegneserieskapere blitt sluppet løs i Sprint-universet, for å presentere sin personlige vri på figurene, i albumserien «Une aventure de Spirou et Fantasio par...».

Det tiende albumet i serien kom på norsk i 2017, som Sprint spesial 1: Borneos blikk, og har siden fått følge av flere. I 2019 kom enda en spinoffserie ut på norsk, med den kyniske og stormannsgale Zorglub i hovedrollen, gitt ut som Sprint presenterer Zorglub: Zorglubs datter.

Det er produsert tallrike animasjonsfilmer om Sprint, og også noen dataspill.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg