Sprint

Sprint-album nr. 16 fra 1998.

Sprint er en belgisk tegneserie, startet i 1938 av Robert Velter. Det er en komisk serie om pikkoloen Sprint som opplever spennende eventyr i mange land sammen med journalistvennen Kvikk. Serien er tegnet av en rekke tegnere, hvor den viktigste er André Franquin. Over 60 Sprint album er oversatt til norsk.

Faktaboks

etymologi:
fransk Spirou

Tegnere

Det var Robert Velter, alias Rob-Vel (1909-91) som startet serien i 1938. André Franquin overtok serien i 1946 og tegnet den frem til 1969. I 1980- og 1990-årene var serien dels laget av Tome & Janry (pseudonym for Philippe van der Velde og Jean-Richard Geurts), og dels av Nic Broca (tegner) og Raoul Cauvin (forfatter), mens de foreløpig siste i rekken av serieskapere er Fabian Vehlmann og Yoann Chivard.

Rollegalleri

Sprint og journalistvennen Kvikk er hovedpersonene i serien. Det langhalede fantasidyret Spiralis (Marsupilami) og kontorklønemakeren Viggo (Gaston Lagaffe) er populære bifigurer, som senere ble hovedpersoner i egne serier. Greven av Champignac er en annen bifigur.

Utgivelser

62 Sprint-album foreligger på norsk (2017), i tillegg til flere album av Tome & Janry, som foregår i hovedpersonens yngre dager under tittelen Lille Sprint (Petit Spirou).

Siden 2006 har en rekke tegneserieskapere blitt sluppet løs i Sprint-universet, for å presentere sin personlige vri på figurene, i albumserien «Une aventure de Spirou et Fantasio par...».

Det tiende albumet i serien kom på norsk i 2017, som Sprint spesial 1: Borneos blikk, og har siden fått følge av flere. I 2019 kom enda en spinoffserie ut på norsk, med den kyniske og stormannsgale Zorglub i hovedrollen, gitt ut som Sprint presenterer Zorglub: Zorglubs datter.

Det er produsert tallrike animasjonsfilmer om Sprint, og også noen dataspill.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg