Krazy Kat.
Krazy Kat.
Av .
George Herriman med unge fans.
George Herriman med unge fans.
Av .

Krazy Kat var en amerikansk tegneserie, skrevet og tegnet på daglig basis av George Herriman for avisene til William Randolph Hearst fra 1913 til 1944. Det amerikanske tidsskriftet The Comics Journal kåret i 1999 Krazy Kat til 1900-tallets beste tegneserie.

Faktaboks

Uttale
krˈeizi kæt

Rollegalleri

Serien har sine røtter i tegneserien The Dingbat Family (1910–1916), der en katt og en mus tok stadig større plass, og i 1913 fikk sin egen serie. Krazy Kat er hovedpersonen. Ignatz Mouse, som er objektet for Krazys kjærlighet, hater Krazy, og viser dette ved å kaste murstein på ham/henne (Krazys kjønn er ikke tydelig definert i tegneserien), noe Krazy oppfatter som en kjærlighetserklæring.

Hunden Officer Pupp, som er politimann, prøver å innynde seg hos Krazy ved stadig å arrestere Ignatz. Den kinesiske vismann-anden Mock Duck hører også med til persongalleriet, som også rommer roller som Kolin Kelly, Gooseberry Sprig, Mme Kwakk-Wakk, Joe Stork og Gonzalo Gopher.

Serien utspiller seg i fantasilandskapet Cokonino County, som kan minne om Grand Canyon, Monument Valley og New Mexico, men der virkeligheten er høyst flytende.

Påvirkningskraft

Et sjeldent tilfelle av Krazy Kat på norsk kom i månedsheftet Larsons gale verden i 2007.
Et sjeldent tilfelle av Krazy Kat på norsk kom i månedsheftet Larsons gale verden i 2007.
Av .

Krazy Kat var ikke voldsomt populær i sin samtid, selv om det ble laget en rekke tegnefilmer i ulik stil fra 1916 til 1941. Her ble Krazy Kat tydelig definert som kvinne.

I dag regnes Krazy Kat som en av de beste, mest originale og innflytelsesrike tegneserier som er laget, omtalt som «kanskje tegneseriens Citizen Kane» i boken 1001 Comics You Must Read Before You Die.

Den er er en viktig inspirasjon for avisserier som kobler humor og voksne temaer, som for eksempel Knøttene, Pogo, Tommy og Tigern og Pels og Poter, samt Per Ulvs evige jakt på Bippe Stankelbein i flere tegnefilmer. I tillegg er Herriman et viktig forbilde for skoledannende serieskapere som Will Eisner, Robert Crumb, Art Spiegelman og Chris Ware.

Krazy Kat er knapt blitt oversatt til norsk, det eneste unntaket er noen smakebiter i bøkene Verdens beste tegneserier (1994) og Stripestreker: Humorserier i aviser (2005), samt noen sider i månedsheftet Larsons gale verden nummer 9–10/2007.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg