Faktaboks

Yvelines
Uttale
ivlˈin

Yvelines er et departement i Frankrike, i regionen Île-de-France, sørvest for Paris. Det strekker seg over et område på 2284 km2 og har 1 438 266 innbyggere (2017). Departementet ble opprettet 1964 etter oppdeling av departementet Seine-et-Oise.

Det er betydelig industri i departementet, med flere tusen arbeidsplasser innen bilindustrien, først og fremst i Flins-sur-Seine (Renault) og Poissy (PSA Peugeot Citroën). I tillegg også betydelig aeronautisk og elektroteknisk industri. Turismen spiller en viktig rolle for økonomien i Yvelines, med Versailles-slottet som den største turistattraksjonen.

Yvelines er i dag det niende største departementet i Frankrike etter folketall. Hovedstad og største by er Versailles. Andre byer er Mantes-la-Jolie, Sartrouville, Saint-Germain-en-Laye, Poissy og Rambouillet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg