Kirkjubæjarklaustur

Isskurte basaltsøyler (Kirkjugolf) er en attraksjon i Kirkjubæjarklaustur.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kirkjubæjarklaustur er et handelssted på Síða i Vestur Skaftafellssýsla på Island. Det ligger omlag 250 kilometer øst for Reykjavik og er administrasjonssentrum i kommunen Skaftárhreppur og har 460 innbyggre i 2015.

Faktaboks

Uttale
kˈirkjubaijarkløystur
Etymologi
‘Kirkegårdskloster’
Også kjent som
Klaustur

Kirkjubæjarklaustur ligger der den islandske ringvegen krysser elva Skaftá, en breelv som drenerer den vestre delen av Vatnajökull. Vestover fra Kirkjubæjarklaustur strekker seg de vide lavamarkene Eldhraun, som ble dannet ved vulkanen Lakis store utbrudd sist på 1700-tallet. På østsiden av Skaftá krysser vegen den noe mindre Brunahraun.

Kirken fra 1974 er viet Jón Steingrímsson, presten som under Lakis utbrudd preket så sterkt ('Ildmessen') at lavastrømmen tok en annen retning like utenfor bebyggelsen.

En attraksjon like ved er Kirkjugólf ('kirkegulv'), et flatt dekke av basaltsøyler som har blitt erodert av vann og is til toppen ligner et kirkegulv. Kirkjugólf er omlag 80 kvadratmeter stort og ligner en mindre versjon av Giant's Causeway i Nord-Irland.

Tradisjonen forteller at området alltid har vært bebodd av kristne og at hedninger var uvelkomne. Sagnet forteller at hedningen Hildir Eysteinsson forsøkte å bosette seg her i det 10. århundre, men falt umiddelbart død om da han satte sin fot på eiendommen. Han skal være begravet i den nærliggende Hildishaugur.

I følge Landnámabók holdt irske eremitter til i området da de første landnåmsmennene kom dit. Den første som ryddet jord ved Kirkjubæjarklaustur var Ketill, som fikk tilnavnet hinn fíflski ('den dumme'), fordi han hadde latt seg døpe. I 1186 reiste Torlak den hellige Torhallsson et nonnekloster under Benediktinerordenen som virket helt til reformasjonen i 1550 og har gitt stedet navn. Ruinene kan ennå sees. Det knytter seg mange sagn til klostersøstrene og stedsnavnene Systrastapi, Systrafoss og Systravatn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg