Vardø kirke.

Sentrum i Vardø med kirken som ligger i enden av hovedgaten og står som et seilingsmerke.

Vardø kirke er ei kirke i sentrum av Vardø i Finnmark. Den hører til Vardø sokn i Nord-Hålogaland bispedømme. Kirken er utformet som en langkirke i betong, og ble tegnet av arkitekt Eivind Moestue. Den ble innviet 5. oktober fra 1958. Kirken har sitteplass for 432 personer og egen kirkegård.

Faktaboks

Også kjent som

Varangerkatedralen

Kirken er blant tilreisende blitt betegnet som Varangerkatedralen, sannsynligvis med bakgrunn i sin lett synlige og markante plassering på en høyde ved enden av en av byens hovedgater. Kommer man med båt sør- eller nordfra, så er kirken gjerne det første man får øye på. Den er som regel åpen daglig ved anløp av Kystrutens skip, og er mye besøkt av turister.

Tidligere kirker

Vardø gamle kirke.
.

Vardøs – og Finnmarks – første kirke ble innviet i 1307, og lå også øst i byen, litt sørøst for dagens kirke. Som følge av slitasje og dårlig tilstand, ble den på begynnelsen av 1700-tallet vedtatt revet og erstattet med en ny. Rivningen ble utført i 1711, og en ny kirke ble innviet tre år senere. Denne kirken ble etter hvert også revet, og materialene benyttet til boliger i Vardø.

Dagens kirke er den fjerde i rekken i byen, og står på samme sted som forgjengeren fra 1869. Denne brant i 1944 under tvangsevakueringen og nedbrenningen av Finnmark.

I tillegg til kirkegården rundt Vardø kirke, benyttes også en noe større kirkegård på vestsiden av øya, ved Stegelnes kapell.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne kilder

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg