Valerij Brjusov

Faktaboks

Valerij Brjusov

Valerij Jakovlevitsj Brjusov

Uttale
brjˈusov
Født
1873
Død
1924

Artikkelstart

Valerij Brjusov var en russisk forfatter, kritiker og oversetter. Han er først og fremst kjent som en av russiske symbolismens viktigste diktere og teoretikere.

Brjusov debuterte 1894 med diktsamlingen Russiske symbolister, som kan sies å innlede den russiske symbolismen, og ble retningens første teoretiker. For ham betydde symbolismen utelukkende en formell fornyelse av poesien, og han står i motsetning til Andrej Belyj, Vjatsjeslav Ivanov og Aleksandr Blok, som tilla retningen en religiøs-filosofisk dimensjon.

Som en betydelig og original lyriker fremstår Brjusov særlig i diktsamlingene Chefs-d'oeuvre (1895), Me eum esse (1896), Urbi et orbi (1903), Stephanos (1906) og Alle melodier (Vse napevy, 1909).

I romanen Ildengelen (Ognennyj angel, 1907–1908) stiller han gjennom en skildring av 1500-tallet i Tyskland spørsmål ved det moderne menneskes livsform.

Brjusov var også en ypperlig oversetter av moderne vesteuropeisk lyrikk. Han gikk inn i kommunistpartiet 1920 og deltok i organiseringen av litteraturen i den nye sovjetstaten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg