Valborg Hagfelt

Faktaboks

Valborg Hagfelt

Født Valborg Olavsen

Født
25. november 1904, Vestre Toten
Død
20. april 2000

Artikkelstart

Valborg Hagfelt var en norsk turner og treningsinstruktør, mest kjent for NRK-programmet Trim for eldre. Det gikk fra 1966 til 1988, størstedelen av episodene med Hagfelt som programleder. Hun er blitt kalt «TV-trimmens opphavskvinne».

Bakgrunn

Valborg Hagfelt var utdannet ved Statens gymnastikkskole, og hadde en lang karriere innen turnsport, der hun blant annet deltok på 58 kretsturnstevner. I 1954 stiftet hun Norges Kvinnelige Gymnastikk Veteraner (NKGV).

Trim for eldre

Hagfelt tok initiativet til TV-programmet Trim for eldre, og ledet 278 episoder. NRK sendte episodene flere ganger, og det totale antallet beregnes til over tusen sendinger.

Trim for eldre var enkelt og velment, og varte typisk fra et kvarter til en halvtime. I episodene står Hagfelt på scenen fremfor et eldre publikum. Hun leder forsamlingen og seerne gjennom grunnleggende fysiske øvelser, gjerne til lett musikk. Her vil programmet kanskje særlig forbindes med slageren «Bedre og bedre dag for dag». Hagfelt kunne også ta opp relaterte temaer som kosthold, også dette i en saklig tone.

Hagfelt ledet programmet ut 1985, året hun fylte 81. Programmet gikk videre frem til 1988, da med fysioterapeut Olaf Evjenth som konsulent og Marit Osmundsen som instruktør.

Utmerkelser

Valborg Hagfelt ble i 1985 den andre personen til å få æresmedlemskap i Norges Gymnastikk- og Turnforbund. I 1993 ble hun tildelt Kongens fortjenstmedalje.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg