program

Artikkelstart

Program er et ord med flere betydninger, som alle har opphav i det greske ordet programma, 'å kunngjøre skriftlig på forhånd.

Faktaboks

Uttale
progrˈam
Etymologi
av pro- og -gram, egentlig ‘noe som i forveien er kunngjort skriftlig’

Program er en plan (oftest i trykt form) for en kunstnerisk forestilling, for forestillinger gjennom en sesong, eller for en virksomhet. Ordet kan også bety repertoar.

Ordet brukes også om retningslinjer for et foretak, eller en plan som skal følges ved gjennomførelsen av et foretagende (bygging, festlighet, reise eller lignende); et sett med planlagte planlagte gjøremål.

Innen politikk er et program en punktvis ordnet fremstilling av de retningslinjene og prinsippene som et politisk parti har vedtatt å følge, av de saker det vil arbeide for og vinne stemmer for. Se partiprogram. I videre betydning brukes program om ledende prinsipper eller mål som en politisk, kunstnerisk, vitenskapelig retning eller et individ har eller setter seg.

Program brukes også om en radio- eller TV-sending.

Innenfor IT og teknikkk er et program et sett av instruksjoner for en teknisk prosess, for datamaskin, vaskemaskin, eller lignende; se program – IT.

Program var tidligere også et innbydelsesskrift til doktorpromosjon, eksamen eller annen høytidelighet, ofte i forbindelse med en vitenskapelig avhandling (ofte også med en årsberetning).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg