Västerås. Gammel trehusbebyggelse langs Svartån.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Västerås. Domkirken og biskopsgården (foran).

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

ASEAs hovedkontor, oppført i 1916–1919.

av Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Västerås, by og kommune i Västmanland i Sverige.

Västerås ligger ved Svartåns utløp i Mälaren, 85 km nordvest for Stockholm; 119 372 innbyggere (2016). Västerås er en av landets viktigste industribyer. Byen er også  administrasjonssenter i Västmanlands län. Västerås har Sveriges største innsjøhavn.

Biblioteket har en stor håndskriftsamling. Domkirken går tilbake til begynnelsen av 1200-tallet, mens slottet er noe yngre (ombygd 1737, nå landshøvdingresidens). Her var Erik 14 en tid fange. Byen har et moderne cityområde.

Västerås omtales som bispesete ca. 1120, og ble etter ødeleggelsen av Sigtuna i 1187 det viktigste handelssted ved Mälaren. Som utskipningshavn for jern og kobber ble Västerås en av Sveriges fremste byer og møtested for mange riksdager, blant annet reformasjonsriksdagen i 1527.

I bydelen Kyrkbacken ved domkirken og langs Svartån finnes rester av uregelmessig gatenett fra senmiddelalderen med gammel trehusbebyggelse. Gatenettet i sentrum preges for øvrig av reguleringer på 1640-tallet og etter bybrannen 1714.

Västerås vokste fram som moderne industriby på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, og en sone av parker, bolig- og industriområder ble anlagt omkring den gamle bykjernen. En sentral person i utformingen av det moderne Västerås var byens mangeårige stadsarkitekt Erik Hahr. Hahr var også hovedarkitekt for hjørnesteinsbedriften ASEA, som med sitt hovedkontor og store fabrikkbygninger sentralt i byen inntar en dominerende posisjon.

Store områder mot Mälaren domineres av jernbanen, havnen og øvrig industri. Sentrum ble gjenstand for en hardhendt sanering på 1960-tallet, og preges av moderne forretningsgårder. Stadshuset, tegnet av Sven Ahlbom (1954), utgjør i dag et markant innslag i bybildet.

Västerås kommune har et areal på 962 km2 og 147 420 innbyggere (2017). Landskapet preges av skogkledd morenejord i nordvest, jordbruksbygder i sør og øst. Flere øyer i Mälaren hører til kommunen.

Västerås har en betydelig og allsidig industri med stor dominans av ABB-konsernet og dets underleverandører, hovedsakelig konsentrert til kommunesenteret Västerås. Ellers finnes metallindustri, som domineres av Outokumpu, grafisk, verksted- og næringsmiddelindustri med mer. For øvrig har kommunen mange arbeidsplasser innen tjenesteytende næringer.

15 km nord for bysentrum ligger tettstedet Skultuna (3378 innbyggere) med det tradisjonsrike Skultuna Messingsbruk. Bruket kan føre sin historie tilbake til 1600-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.