Västerås. Gammel trehusbebyggelse langs Svartån.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Västerås. Domkirken og biskopsgården (foran).

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

ASEAs hovedkontor, oppført 1916-19.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Västerås,

by i Sverige, i Västmanland ved Svartåns utløp i Mälaren, 85 km nordvest for Stockholm, kommunesenter i Västerås kommune; 110 877 innb. (2011), en av landets viktigste industribyer. Kommunesenter og administrasjonssenter i Västmanlands län. Sveriges største innsjøhavn.

Bibliotek med stor håndskriftsamling. Domkirken går tilbake til begynnelsen av 1200-tallet, mens slottet er noe yngre (ombygd 1737, nå landshøvdingresidens). Her var Erik 14 en tid fange. Moderne cityområde.

Västerås omtales som bispesete ca. 1120 og ble etter ødeleggelsen av Sigtuna 1187 det viktigste handelssted ved Mälaren. Som utskipningshavn for jern og kobber ble Västerås en av Sveriges fremste byer og møtested for mange riksdager, bl.a. reformasjonsriksdagen 1527.

I bydelen Kyrkbacken ved domkirken og langs Svartån finnes rester av uregelmessig gatenett fra senmiddelalderen med gammel trehusbebyggelse. Gatenettet i sentrum preges for øvrig av reguleringer på 1640-tallet og etter bybrannen 1714. Västerås vokste fram som moderne industriby på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, og en sone av parker, bolig- og industriområder ble anlagt omkring den gamle bykjernen. En sentral person i utformingen av det moderne Västerås var byens mangeårige stadsarkitekt Erik Hahr. Hahr var også hovedarkitekt for hjørnesteinsbedriften ASEA, som med sitt hovedkontor og store fabrikkbygninger sentralt i byen inntar en dominerende posisjon. Store områder mot Mälaren domineres av jernbanen, havnen og øvrig industri. Sentrum ble gjenstand for en hardhendt sanering på 1960-tallet, og preges av moderne forretningsgårder. Stadshuset, tegnet av Sven Ahlbom (1954), utgjør i dag et markant innslag i bybildet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.