Faktaboks

Fagersta
Etymologi

førsteleddet enten av mannsnavnet Fadhir eller adjektivet fager

Ängelsberg
Fagersta har lange tradisjoner for gruvedrift og jernhåndtering. Ängelsbergs bruk står på UNESCOs verdensarvliste.

Fagersta er en by og kommune i Västmanland i Sverige, 65 km nordvest for Västerås; 12 066 innbyggere (2016). Fagersta er en utpreget industriby og et viktig senter for jern- og stålindustrien. Fagersta AB, som har tradisjoner tilbake til 1600-tallet, er i dag oppdelt i flere foretak, men jern- og stålindustrien dominerer fortsatt næringslivet. Fagersta fikk byrettigheter i 1944.

Kommunen

Fagersta kommune tilhører Västmanlands län, den har et areal på 271 km2 og 13 464 innbyggere (2019). I dalene er det åpne kulturlandskap, for øvrig er det skogkledde områder på myrer eller morenegrunn. Næringslivet er sterkt konsentrert til kommunesenteret Fagersta.

I Ängelsberg øst for byen finnes et komplett gammelt jernverksmiljø med smeltehytte, herregård, arbeiderboliger og staller. Ängelsbergs Bruk er på UNESCOs verdensarvliste.

Kart

Kommunekart

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg