Mauricio Macri er en argentinsk politiker, og president i Argentina siden 10. desember 2015. Han hører hjemme på høyresiden i argentinsk politikk og representerer partiet PRO, som han selv var med å grunnlegge i 2005.

Mauricio Macris bestefar, Giorgio Macri, var en av stifterne av det kortlivede høyrepopulistiske partiet Fronte dell'Uomo Qualunque i Italia i 1946. Etter skuffende valgresultater emigrerte han med sin familie til Argentina. Mauricio Macris far, Franco (Fransesco) Macri, slo seg opp som entreprenør på 1960-tallet og ble etter hvert en av Argentinas rikeste og mest profilerte forretningsmenn.

Macri er utdannet sivilingeniør ved Argentinas katolske universitet, og begynte i 1982 å jobbe i sin fars bedrifter. Som eldste sønn var han tiltenkt rollen som arvtaker av familiens forretningsimperium, og han steg raskt i gradene. Men i 2001 brøt han med farens forventninger og erklærte offentlig at han ville satse på en politisk karriere. Allerede i 1995 ble han valgt til president for fotballklubben Boca Juniors, og han fortsatte å lede klubben helt til 2008.

I 2003 stilte Macri til valg som byrådsleder i Buenos Aires, hvor han tapte i andre valgomgang. I 2005 grunnla han, sammen med andre politiske ledere på høyresiden, valgalliansen PRO (Propuesta Republicana), og ble samme år valgt inn i deputertkammeret. I 2007 stilte Macri på ny til valg som byrådsleder i Buenos Aires, og vant denne gangen en klar seier i andre valgomgang. Han ble gjenvalgt i 2011 og det var som øverste politiske leder for landets hovedstad at han bygde opp sitt renommé og sin maktbase som politiker.

I 2015 vant Mauricio Macri primærvalgene til høyrekoalisjonen «Cambiemos», og ble med dette opposisjonens sterkeste kandidat ved presidentvalget. I første valgomgang måtte Macri se seg slått av det sittende Peronistpartiets kandidat, Daniel Scioli, men han vant i andre valgomgang 22. november 2015 med 51,3 prosent av stemmene.

Med Macri har Argentina tatt en dreining vekk fra venstrepolitikken til ekteparet Kirchner, i retning av en markedsliberal høyrepolitikk. Regjeringen arvet en inflasjon på rundt 30 prosent og et hovedfokus ble derfor makroøkonomisk stabilisering. Kutt i offentlige utgifter, skattelettelser for næringslivet og tiltak for å tiltrekke seg utenlandske investeringer har preget denne stabiliseringspolitikken. Lignende markedsliberale kursendringer endte med økonomiske sammenbrudd i 1981 og 2001, men flere observatører mener at Macri har igangsatt en mer gradvis og pragmatisk omlegging av politikken som har større mulighet for å lykkes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.