Mauricio Macri

Mauricio Macri i 2016

Mauricio Macri av . CC BY 2.5 AR

Mauricio Macri er en argentinsk politiker, og president i Argentina siden 10. desember 2015. Han hører hjemme på høyresiden i argentinsk politikk og representerer partiet PRO, som han selv var med å grunnlegge i 2005.

Bakgrunn

Mauricio Macris bestefar, Giorgio Macri, var en av stifterne av det kortlivede høyrepopulistiske partiet Fronte dell'Uomo Qualunque i Italia i 1946. Etter skuffende valgresultater emigrerte han med sin familie til Argentina. Mauricio Macris far, Franco (Fransesco) Macri, slo seg opp som entreprenør på 1960-tallet og ble etter hvert en av Argentinas rikeste og mest profilerte forretningsmenn.

Macri er utdannet sivilingeniør ved Argentinas katolske universitet, og begynte i 1982 å jobbe i sin fars bedrifter. Som eldste sønn var han tiltenkt rollen som arvtaker av familiens forretningsimperium, og han steg raskt i gradene. Men i 2001 brøt han med farens forventninger og erklærte offentlig at han ville satse på en politisk karriere. Allerede i 1995 ble han valgt til president for fotballklubben Boca Juniors, og han fortsatte å lede klubben helt til 2008.

Politisk karriere

I 2003 stilte Macri til valg som byrådsleder i Buenos Aires, hvor han tapte i andre valgomgang. I 2005 grunnla han, sammen med andre politiske ledere på høyresiden, valgalliansen PRO (Propuesta Republicana), og ble samme år valgt inn i deputertkammeret. I 2007 stilte Macri på ny til valg som byrådsleder i Buenos Aires, og vant denne gangen en klar seier i andre valgomgang. Han ble gjenvalgt i 2011 og det var som øverste politiske leder for landets hovedstad at han bygde opp sitt renommé og sin maktbase som politiker.

I 2015 vant Mauricio Macri primærvalgene til høyrekoalisjonen «Cambiemos», og ble med dette opposisjonens sterkeste kandidat ved presidentvalget. I første valgomgang måtte Macri se seg slått av det sittende Peronistpartiets kandidat, Daniel Scioli, men han vant i andre valgomgang 22. november 2015 med 51,3 prosent av stemmene.

Politiske prioriteringer

Med Macri har Argentina tatt en dreining vekk fra venstrepolitikken til ekteparet Kirchner, i retning av en markedsliberal høyrepolitikk. Regjeringen arvet en inflasjon på rundt 30 prosent og et hovedfokus ble derfor makroøkonomisk stabilisering. Kutt i offentlige utgifter, skattelettelser for næringslivet og tiltak for å tiltrekke seg utenlandske investeringer har preget denne stabiliseringspolitikken. Lignende markedsliberale kursendringer endte med økonomiske sammenbrudd i 1981 og 2001, men flere observatører mener at Macri har igangsatt en mer gradvis og pragmatisk omlegging av politikken som har større mulighet for å lykkes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg