Avishode Tvedestrands og Omegns Avis
Avishode Tvedestrands og Omegns Avis
Norsk presses historie.
Forside av Tvedestrands og Omegns Avis

Forside av første nummer av Tvedestrands og Omegns Avis 1. november 1902.

Forside av Tvedestrands og Omegns Avis
Nasjonalbilioteket .

Tvedestrands og Omegns Avis var en avis som ble utgitt fra 1902 til 1948.

Historie

Verkseier ved Nes Jernværk, Nicolai Benjamin Aall.

Flere av byens ledende menn var med på å stifte Tvedestrands og Omegns Avis. Den mest prominente var verkseier ved Nes Jernværk, Nicolai Benjamin Aall (bildet, 1853–1919). Avisen hadde tre redaksjonelle ledere. Den mest kjente var boktrykkermester Charles Kildahl. Det var i hans trykkeri avisen ble produsert. I lengre perioder fungerte han også som ansvarlig redaktør.

Verkseier ved Nes Jernværk, Nicolai Benjamin Aall.
Norsk presses historie.

Tvedestands og Omegns avis ble utgitt av et aksjeselskap som ville sikre befolkningen i byen og omegnen solid informasjon fra partiet Høyre. Det var kjente menn fra Tvedestrand og distriktet som tegnet seg for større og mindre beløp i aksjeprotokollen. En av de aksjonærene som skulle komme til å prege avisen var legen Stian Eriksen den eldre. Han skrev signerte og usignerte artikler. Dessuten var han en flittig bidragsyter til den nasjonale debatt gjennom Morgenbladet.

I 1902 kom den første utgaven av Tvedestrands og Omegns avis på gaten, og avisen kom ut tre ganger i uken fram til 1908 da den reduserte til to ukentlige utgaver. Avisen ble umiddelbart døpt «Omegna. Den hadde en betydelig vekst, så stor at Tvedestrands-posten hvor dikteren Arne Garborg var en av grunnleggerne, erkjente at den nye Høyre-avisen kunne bli et problem. Mens Tvedestrandsposten var talerør for Venstre, som var regjeringsparti i lengre perioder, var «Omegna» også opptatt av de lokale nyheter. Avisen inneholdt både referater fra kommune- og skolestyrer og den lille notis.

Leselysten fantes i hele distriktet. I 1896 hadde byen fått en ny lokalavis under navnet Correspondenten med J.M. Holst som redaktør. Den fikk bare noen måneders levetid. Tomrommet som oppsto ble fylt av Høyre-avisen «Omegna». Likevel var det en del som savnet Correspondentens journalistiske form. Tvedestrands og Omegns Avis hadde imidlertid funnet sin form og oppnådde en akseptabel dekning både i byen og distriktet, til og med i de utfordrende 30-årene.

Nedlagt under krigen

Da den tyske invasjonen kom 9. april 1940, var avisen meget kritisk til de nye makthaverne og ville ikke akseptere deres diktat. Julaften 1940 valgte derfor «Omegna» å legge ned driften. Tvedestrandsposten fortsatte fram til den ble stanset i 1944. Venstre-avisen var raskt på gaten i maidagene 1945, mens «Omegna» ikke kom i gang før året etter. Økonomien var dårlig, aksjekapitalen var for lengst brukt opp, og det var ikke flere penger å hente hos de tidligere så solide støttespillerne. Leserne ble stadig færre, og i 1948 ble det besluttet å legge ned driften.

Fakta

  • Tvedestrands og Omegns Avis: Første nr. 1.11.1902, første redaktør seinest fra nr. 7, 1902, Charles Kildahl.
  • Foreløpig siste nr. 24.12.1940.
  • Første nr. etter krigen 26.5.1945, siste nr. 24.2.1948.

Opplag

  • 1.000 (1932)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg