Faktaboks

Correspondenten
Stiftet
1844
Nedlagt
1883
Avishode
Avishode
Av .
Herman Bagger

Herman Bagger (1800–1880) var født i Lemvig på Jylland og ble valgt til stortingsmann for Gjerpen i 1839. Bagger hadde en fortid i avisene Bratsberg Amtstidende og Skiensposten, før han i 1844 startet Bratsberg Amts Correspondent. Bagger har blitt betegnet som den første virkelige journalist i Skiens-pressen.

Herman Bagger
Av /Norsk presses historie.

Correspondenten var en avis i Skien. Den ble startet av Herman Bagger i 1844 med navnet Bratsberg Amts Correspondent. Avisen byttet navn til Correspondenten i 1846. Avisen ble slått sammen med Skiensposten under tittelen Bratsberg Amtstidende i 1883.

Historikk

Redaktørens navn var et tydelig signal om avisens politiske linje: Lensmenn, fogder, sorenskrivere og prester var gjentatte ganger blitt utsatt for Herman Baggers offentlige angrep, og en hel serie av injuriesaker hadde for lengst gjort ham til en slags enfant terrible i byens offentlighet.

I Correspondentens første årganger kjempet Bagger for bondeopposisjonens program om alminnelig verneplikt, juryens berettigede plass og kvinners likestilling. Både ideene og avisens form var noe helt nytt for Skien, og dette bar snart frukter: Correspondenten ble byens største avis, og så lenge Bagger var redaktør, var den en maktfaktor i byens offentlige liv.

Correspondentens klare politiske stilling for bøndene og små- borgerskapet tvang konkurrenten Bratsbergs Amtstidende over på embetsmannspartiets side. Resultatet ble en to–tre års bitter avisstrid, som snart antok form som et personlig oppgjør mellom Bagger og fogd F.C.S. Borchsenius. Sistnevnte hadde trengt Bagger til side ved stortingsvalgene i 1841, og Correspondentens redaktør hevnet seg ved å iverksette en personforfølgelse for å forhindre at Borchsenius ble gjenvalgt. Den langvarige striden ble først bilagt ved byfogdens dom i 1850, hvor Baggers beskyldninger ble mortifisert.

Omkring 1850 var det også slutt på Baggers radikalisme. Fra nå av kom hans kamp mot bevegelser han mente svekket de eksisterende autoriteter, til å prege Correspondenten. I 1851 advarte han mot Marcus Thranes arbeiderreisning. Selv om Bagger i prinsippet var enig i thranitternes krav om sosiale reformer for arbeiderklassen, hadde han vanskelig for å akseptere midlene. Bagger rettet også harde angrep mot den pietistiske sognepresten Gustav Adolph Lammers for å ha satt seg opp mot kirkelige autoriteter. I de siste tiårene som Correspondentens redaktør tok Bagger åpent avstand fra sin fortid og erklærte at han ikke lenger hadde noen ærgjerrighet i retning av å være liberal. Da Johan Sverdrups lokale tilhengere i 1874 samlet seg om en avis, var det den nye Varden, og ikke Correspondenten. Etter at Bagger trådte tilbake i 1874, var Correspondenten kun en skygge av seg selv.

Fakta

  • Bratsberg Amts Corrspondent: første nr. 1.1.1844, siste nr. 11.8.1846
  • Skiftet navn til Correspondenten, første nr. 14.8.1846, siste nr. 21.12.1883
  • Slått sammen med Skiensposten under tittelen Bratsberg Amtstidende

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Eriksen, E. (1929). Skiensavisene gjennem 100 år
  • Østvedt, E. (1932). Herman Bagger som redaktør og politiker
  • Hansen, B. (1970). Avis må til!

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg