Faktaboks

Turnhout
Uttale
tˈørənhåut

Turnhout er en by og en kommune i Belgia, i regionen Flandern, provinsen Kempen, 40 kilometer nordøst for Antwerpen. Byen hadde 44 136 innbyggere i 2018 og har et areal på 56 kvadratkilometer.

Byen er det økonomiske og kulturelle sentrum i området, har to sykehus og en rekke skoler. Turnhout var kjent i middelalderen for veving av sengetøy og handel med lin, men gradvis tok papirforedling og tilknyttede næringer over. Denne bransjen dominerer fortsatt, med ulike grafiske bedrifter, inkludert verdens ledende produsent av spillkort, Cartamundi. Videre ligger det belgiske senteret for grafikkindustrien og det flamske innovasjonssenteret for grafisk kommunikasjon (Campus Blairon) i Turnhout. Ellers finnes teglverk, elektro- og legemiddelindustri.

Historie

Byen oppstod omkring 1110 evt. omkring de brabantske hertugenes jaktslott, på et sted der to store handelsruter krysset hverandre. I 1338 fikk Turnhout privilegiet å avholde marked på lørdager, en tradisjon som fortsatt holdes ved like. På 1500-tallet var byen blitt et velstående handelssentrum, men da århundret tok slutt brøt det ut krig, brann og epidemier. Byens videre historie ble preget av skiftende tider, og da Belgia ble uavhengig stat i 1830, kom Turnhout så vidt med og ble nærmeste nabo til landegrensen med Nederland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg