Richard Attenborough

Faktaboks

Richard Attenborough
Richard Samuel Attenborough fra 1993 baron Attenborough of Richmond
Uttale
ˈætənbərə
Født
29. august 1923, Cambridge
Død
24. august 2014, London
Richard Attenborough var skuespiller og filmregissør. Han vant blant annet to Oscar-priser for sitt arbeid.

Artikkelstart

Richard Attenborough var en britisk skuespiller og filmregissør. Han var bror av David Attenborough og vant Oscar-prisen to ganger.

Attenborough ble utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art, scenedebuterte i 1941 og filmdebuterte som skuespiller i In Which We Serve (Sagaen om et skip, 1942). Tidlig i karrieren spilte han gjerne unge menn på gale veier, som i Brighton Rock (1947).

Han debuterte som filmregissør med antikrigsmusikalen Oh, What a Lovely War (Å, for en herlig krig, 1969) og laget deretter A Bridge Too Far (Kampene ved Arnheim, 1977), om slaget ved Arnhem under andre verdenskrig.

Som regissør ble Attenborough kjent for sine mange biografiske filmer. Han vant to Oscar-priser for Gandhi (1982), som i likhet med anti-apartheiddramet Cry Freedom (Et rop om frihet, 1987; om Stephen Biko) ble en stor kinosuksess. Etter Chaplin i 1992 og Shadowlands i 1993, om den britiske forfatteren C. S. Lewis, hadde han blant annet roller som professoren og gründeren i Steven Spielbergs Jurassic Park (1993, med oppfølger i 1997).

I 2008 utga han selvbiografien Entirely Up To You, Darling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg