Tunisias litteratur

Lyrikk er tradisjonelt den mest populære litterære sjangeren i Tunisia, men mange forfattere har skrevet noveller og fortellinger, og etter hvert har også romanen fått gjennomslag. Tunisisk litteratur finnes på både arabisk og fransk, og viktige temaer er forholdet mellom mellom tradisjon og modernitet, frigjøringen fra kolonialismen og spørsmålene omkring nasjonal identitet. Impulser fra den arabiske kulturarven så vel som fra det moderne Europa preger det meste av litteraturen i dagens Tunisia, uansett språkform.

Arabiskspråklig litteratur

Den store nasjonale poet er Abu al-Qasim al-Shabbi (1909–34), som med sine romantiske, tragiske og opprørske dikt regnes som en av de største lyrikere i hele den arabiske verden. Som representanter for mer modernistiske retninger bør nevnes Salah Garmadi (f. 1933) og Tahar Hammami (f. 1947), som bryter med de etablerte versemål og gjerne blander inn ord og uttrykk fra tunisisk talemål. Flere poeter skriver på både fransk og arabisk, som Salah Garmadi, Munsif Ghashim (f. 1946) og Tahar Bekri (f. 1951).

Foregangsmenn i utviklingen av moderne arabisk prosa i Tunisia var Ali al-Duaji (1919–49), med sine humoristiske og samfunnskritiske noveller, og Bashir Khraief (1917–83), som i sine realistiske noveller og romaner har beskrevet endringsprosessene i det tunisiske samfunnet. Khraief er også kjent for utstrakt bruk av dialektformer sammen med standardarabisk. Mahmud Masaadi (f. 1911), en ledende kulturpersonlighet og undervisningsminister 1958–68, tar opp tråden fra den klassiske arabiske litterære tradisjonen i sine bøker. Izz al-Din al-Madani (f. 1938) er kjent for sin eksperimentelle form, der han blander moderne litterære teknikker med elementer fra den klassiske arabiske fortellertradisjonen. Al-Madani er like kjent for sine dramaverk som for sin prosa, og regnes som den fremste dramaforfatter i hele Nord-Afrika. Blant de mange yngre forfattere kan nevnes Hassuna Misbahi (f. 1950), al-Habib al-Salimi (f. 1951), den feministiske forfatteren Arusiyya Naluti (f. 1950) og Rashida al-Turki (f.1954).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg