Tromsø Stiftstidende var en avis i Tromsø. Avisen kom ut som Tromsø-Tidende i perioden 1837–1857. Fra 1858 var navnet Tromsø Stiftstidende. Avisen gikk inn i da Norge ble okkupert i april 1940.

Historie

Den danskfødte boktrykkersvennen Jørgen Sigfrid Rasmussen som holdt til i Christiania, tok i 1831 initiativ til oppstart av «en finmarksk-nordlandsk Avis af blandet Inhold». Han søkte samtidig privilegium til å starte trykkeri i Tromsø. Finmarkens Amtstidende ble utgitt fra januar 1832 i Christiania i påvente av oppstarten i Tromsø. Rasmussen fikk bevilling, og 3. juli 1832 kom også første nummer av Finmarkens og Nordlandenes Amtstidende ut i Tromsø. Noen varig drift ble det ikke, og i løpet av to år var begge avisene borte. I september 1837 fikk Hans Martin Høeg, boktrykkersvenn fra Christiania, bevilling til å starte trykkeri i Tromsø, og 4. oktober 1838 kunne han sende ut første utgave av Tromsø-Tidende.

Da Høeg ga ut Tromsø-Tidende mot slutten av 1830-tallet, var Tromsø i ferd med å få et sterkere lærdomsmiljø. De tidligere leseselskapene fikk følge av bokhandlere, og skolevesenet var bygd ut. Ved oppstarten av Tromsø-Tidende ble Otto Theodor Krogh redaktør samtidig som han skjøttet lærergjerningen ved middelskolen. I 1847 overtok hans kollega ved middelskolen, Johan Koren Christie. Deretter fulgte Hans Blom som var rektor ved samme skole. Blom endret navn på avisen til Tromsø Stiftstidende. Tidlig på 1860-tallet var rektor og seinere statsminister Johannes Steen redaktør.

Etter boktrykker Høegs død overtok hans enke trykkeridriften i 1847. I juli 1864 solgte hun trykkeriet til Gustav Olaf Kjeldseth (1839–1899). Kjeldseth overtok også som utgiver og redaktør på heltid og utviklet avisen gjennom god økonomisk styring og journalistisk teft.

Politisk sto Kjeldseth nær Johannes Steen, og avisen var regnet for å være et Venstre-organ etter stiftelsen av partiet i 1884. Men den lokale Venstre-foreningen hadde ingen kontroll over avisen ettersom redaktøren var uavhengig som eier og redaktør. Dette førte til konflikt i forbindelse med stortingsvalget i 1897. Følgen ble etablering av en ny og rein partiavis for Venstre, bladet Tromsø, fra januar 1898.

Tromsø Stiftstidende støttet fortsatt Venstre rundt århundreskiftet, men avisen var på gli i konservativ retning. Kjeldseth døde i 1899 og ble etterfulgt av sønnen Jens, men han gikk også bort, alt i 1904. Tromsø Stiftstidende ble byens konservative avis og holdt det gående med stadige redaktørskifter helt fram til krigen i 1940. Den hadde da det minste opplaget av byens tre aviser, og kom aldri mer tilbake.

Opplag

År Opplag
1932 2000

Fakta

  • Tromsø Tidende: første nummer 4. oktober 1838
  • Siste nummer 31. desember 1857
  • Skiftet navn til Tromsø Stiftstidende 3. januar 1858
  • Siste nummer 9. april 1940

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg