En svensk adelig slekt som er kjent siden ca. 1300, og som fører et rødt, hodeløst troll i gull felt i sitt våpen. Våpenmotivet er enestående i heraldisk sammenheng, og ifølge tradisjonen skal slekten ha tatt våpenet på grunnlag av et sagn som forteller at stamfaren som skal ha drept et troll og røvet et kostelig drikkehorn, Våxtorpshornet el. Trollehornet, fra det. Hornet ble oppbevart i domkirken i Växjö til det forsvant da denne ble herjet av danskene 1570. En variant av sagnet knyttes til et middelaldersk drikkehorn og en fløyte av elfenben («Ljungby horn och pipa»), som oppbevares på Trolle-Ljungby, ett av slektens mange gods.

Stamfar til de nålevende grener av slekten er riksråd Arvid Trolle (død 1505) til Bergkvara i Småland. Han var far til riksråd Erik Trolle (død 1529) og Jakob Trolle (1475–1546). Førstnevnte var far til erkebiskop i Uppsala Gustaf Trolle (1488–1535).

Jakob Trolle giftet seg til store godser i Skåne. Han var far til bl.a. dansk riksråd og admiral Herluf Trolle (1516–65) og Niels Trolle (1520–65). Fra sistnevntes sønnesønn, stattholder i Norge og riksråd Niels Trolle (1599–1667), stammer slektens grener. Den danske gren, som bl.a. omfattet den lærde forfatteren Mette Trolle (1637–79) og flere baroner til baroniet Brahetrolleborg, døde ut 1787.

Niels Trolles yngste sønn, Arvid Trolle (1653–98) til Näs (nå Trollenäs) i Skåne, overtok slektsgodsene i Skåne, og ble introdusert på det svenske Riddarhuset 1689. Hans sønn, oberstløytnant Frederik Trolle (1693–1770), var slektens eneste mann i sin generasjon og arvet veldige godser; han opprettet bl.a. fideikommissene Trolleberg (senere overført til Trolle-Ljungby), Trolleholm, Trollenäs og Trollesund. Hans sønnesønn Niels Trolle (1777–1827) ble friherre 1816. Fra Frederik Trolle stammer også de kognatiske grenene (Trolle-)Bonde, (Trolle-)Löwen og (Trolle-)Wachtmeister.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

21. februar skrev Linda Sandvik

Det er et sagn om en Trolle fra småland, som giftet seg med en norsk bondepike og flyktet til Norge. Finnes det noe sannhet i det? http://bardu.historielag.org/index.php?option=com_content&view=article&id=76:trolle&catid=44:sagn&Itemid=64

1. mars svarte Jon Gunnar Arntzen

Jeg kjenner dessverre ikke til dette sagnet, så det kan jeg vanskelig vurdere, men det lyder lite sannsynlig.

Vennlig hilsen
Jon Gunnar Arntzen
fagansvarlig Slektsforskning og genealogi

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.