Karolinska gymnasiet i Växjö. Carl von Linné var elev her i 1714–1725.

av Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Växjö er en by og kommune i Sverige, i Småland, 100 km vest for Kalmar.

Byen har 66 275 innbyggere (2016), og er administrasjonssenter for Kronobergs län. Den er et handelssenter og samferdselsknutepunkt med blant annet flyplass.

Byen har i senere år vokst fram som en betydelig skoleby med blant annet universitet. Det finnes også flere museer (Smålands museum med glassmuseum og utvandrermuseum) og teater. Växjö er bispesete siden midten av 1100-tallet. Domkirken er fra slutten av 1200-tallet; den er ombygd flere ganger, senest i 1849–1852. Växjö fikk byrettigheter i 1342.

Växjö kommune tilhører Kronobergs län, har et areal på 1676 km2  og 89 500 innbyggere (2017). Växjö er en skog- og vannrik kommune i sørlige utkant av det sørsvenske høylandet. Det er mange arbeidsplasser innen offentlig tjenesteyting, blant annet sykehus og universitet. Industrien er variert med elektroteknisk, maskin-, konfeksjons- og treindustri.

Växjö var allerede i yngre jernalder og vikingtid sentrum i Värend-distriktet. På en holme i Helgasjön ligger middelalderborgen Kronoberg. Severdige er også middelalderkirkene i Drev og Dädesjö.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.