Faktaboks

Växjö
Etymologi

sammensatt av väg og sjö

Uttale

v'eksjø:

Växjö domkyrka

Växjö. Domkirken med de to spir er et markant innslag i bybildet.

Växjö domkyrka
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Växjö er en by og kommune i Sverige, i Småland, 100 km vest for Kalmar.

Byen

Karolinska

Karolinska gymnasiet i Växjö. Carl von Linné var elev her 1714–1725.

Karolinska
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Byen har 71 300 innbyggere (2020), og er administrasjonssenter for Kronobergs län. Den er et handelssenter og samferdselsknutepunkt med blant annet flyplass.

Byen har i senere år vokst fram som en betydelig skoleby med blant annet universitet. Det finnes også flere museer (Smålands museum med glassmuseum og utvandrermuseum) og teater. Växjö har vært bispesete siden midten av 1100-tallet. Domkirken er fra slutten av 1200-tallet; den er ombygd flere ganger, senest i 1849–1852. Växjö fikk byrettigheter i 1342.

Kommunen

Drevs gamla kyrka
Drevs gamle kirke.
Drevs gamla kyrka
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Växjö kommune tilhører Kronobergs län, har et areal på 1676 km2 og 96 800 innbyggere (2022). Växjö er en skog- og vannrik kommune i sørlige utkant av det sørsvenske høylandet. Det er mange arbeidsplasser innen offentlig tjenesteyting, blant annet sykehus og universitet. Industrien er variert med elektroteknisk, maskin-, konfeksjons- og treindustri.

Växjö var allerede i yngre jernalder og vikingtid sentrum i Värend-distriktet. På en holme i Helgasjön like nord for bysentrum ligger middelalderborgen Kronoberg. Severdige er også middelalderkirkene i Drev og Dädesjö.

Drevs gamle kirke er en middelalderkirke i stein, bygd cirka 1170. Kirken har sitt romanske preg i behold, med apsis og uten tårn. Interiøret er alderdommelig med kalkmalerier, benker og galleri fra 1600-tallet, og en prekestol fra 1702. En madonna og et bilde av St. Olav fra 1200-tallet finnes bevart.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Larsson, Lars-Olof (1991), Växjö genom 1000 år.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg