Växjö

Växjö. Domkirken med tvillingtårnet er et markant innslag i bybildet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Karolinska gymnasiet i Växjö. Carl von Linné var elev her i 1714–1725.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Växjö er en by og kommune i Sverige, i Småland, 100 km vest for Kalmar.

Byen

Byen har 66 275 innbyggere (2016), og er administrasjonssenter for Kronobergs län. Den er et handelssenter og samferdselsknutepunkt med blant annet flyplass.

Byen har i senere år vokst fram som en betydelig skoleby med blant annet universitet. Det finnes også flere museer (Smålands museum med glassmuseum og utvandrermuseum) og teater. Växjö har vært bispesete siden midten av 1100-tallet. Domkirken er fra slutten av 1200-tallet; den er ombygd flere ganger, senest i 1849–1852. Växjö fikk byrettigheter i 1342.

Kommunen

Växjö kommune tilhører Kronobergs län, har et areal på 1676 km2 og 89 500 innbyggere (2017). Växjö er en skog- og vannrik kommune i sørlige utkant av det sørsvenske høylandet. Det er mange arbeidsplasser innen offentlig tjenesteyting, blant annet sykehus og universitet. Industrien er variert med elektroteknisk, maskin-, konfeksjons- og treindustri.

Växjö var allerede i yngre jernalder og vikingtid sentrum i Värend-distriktet. På en holme i Helgasjön like nord for bysentrum ligger middelalderborgen Kronoberg. Severdige er også middelalderkirkene i Drev og Dädesjö.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg