Faktaboks

Trincomalee
ofte forkortet Trinco
Uttale
trˈiŋkʌmʌli:

Trincomalee er et distrikt og by på nordøstkysten av Sri Lanka, ved utløpet av elven Mahaweli. Det er cirka 400 000 innbyggere i distriktet Trincomalee og cirka 100 000 innbyggere i byen Trincomalee (2018). Byen er administrasjonssenter i distriktet. Den har vært en viktig havneby, og mye av landets eksport av te har gått via havnen i Trincomalee. Det er gode vei- og jernbaneforbindelser til Colombo og andre deler av Sri Lanka.

Byen er en av tamilenes eldste bosetninger på Sri Lanka. Hindu-tempelet Koneswaram ble bygget rundt år 700. Portugiserne var de første europeere og erobret byen på 1600-tallet. De raserte tempelet og brukte steinene til å bygge et fort.

Trincomalee ligger ved en stor bukt med dypt vann og er derfor svært velegnet som naturlig havn. Under andre verdenskrig spilte byen en betydelig militær rolle, og britene beholdt den som base frem til 1957. Under Sri Lankas borgerkrig i 1983–2009 var Trincomalee sterkt preget av krigshandlinger. Tamiltigrene (LTTE) utpekte byen til å være deres hovedstad. Trincomalee ble hardt rammet av tsunamien i 2004.

Trincomalee er en populær turistdestinasjon både på grunn av sine flotte strender, rike undervannsfauna og historiske minnesmerker.

Eastern University har en campus i Trincomalee.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg