Faktaboks

Mahaweli
Uttale
mahawˈeli

Sri Lankas lengste elv, cirka 335 kilometer lang. Elven renner gjennom sentrale og østlige deler av Sri Lanka. Den springer ut i det sentrale høylandet, går gjennom et område med mye te- og gummiproduksjon og vender øst ved Kandy. Elven går så nordover i lavlandet hvor den møter elven Amban Ganga, så forbi Polonnaruwa til Koddiyar Bay, og renner så ut i Bengalbukta i Det indiske hav 10 kilometer sør for Trincomalee på østkysten.

Elven er sentral både for landets kraftproduksjon og for jordbruket. Flere irrigasjonsanlegg knyttet til elven er viktige for jordbruket. Elvebassenget er enormt og dekker nærmere en femtedel av øyas areal.

Mahaweli er også grunnleggende for Sri Lankas kraftproduksjon. Det er bygget damanlegg ved flere deler av elven for kraftproduksjon. Kraftproduksjonen ved disse anleggene dekker store deler av landets elektrisitetsbehov.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg