.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Toventunnelen er en veitunnel på fylkesvei 78 mellom Vefsn kommune og Leirfjord kommune i Nordland. Tunnelen går i øst-vest retning fra E6.

Historikk

Tovetunnelen ble påbegynt i januar 2010. Gjennomslaget kom 8. februar 2012, og tunnelen ble åpnet for trafikk 22. november 2014.

Tunnelen er Nord-Norges lengste og er en del av traséen for fylkesvei 78. Fylkesveien er en viktig veiforbindelse mellom Ytre og Indre Helgeland, og reiseavstanden fra kysten til E6 er betydelig forkortet. I forbindelse med åpningen av Toventunnelen ble fergestrekningen mellom Hemnesberget og Leirvika nedlagt.

Avstanden mellom Mo i Rana og Leirosen er forkortet med omkring 30 kilometer, og mellom Mosjøen og Leirosen er avstanden redusert med omkring 8,5 kilometer.

Tekniske data

  • Lengde: 10,7 kilometer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

svarte Snorre Nicolaisen

Jeg tar deg på ditt ord, men jeg fant denne setningen på Wiki og tenkte jeg var på trygg grunn."En tunnel (kan også skrives tunell) er en underjordisk eller undersjøisk passasje...."

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg