De geografiske og topografiske forholdene i Nordland har sammen med den spredte bosetningen skapt vanskelige betingelser for kommunikasjonene i store deler av i fylket, og for en rekke mindre steder må kommunikasjonsforholdene fortsatt betegnes som lite tilfredsstillende.

Sjøtransporten har tradisjonelt vært ryggraden i samferdselen i Nordland. Hurtigruten er viktigste transportmiddel og anløper daglig ti større steder i fylket (regnet fra sør: Brønnøysund, Sandnessjøen, Nesna, Ørnes, Bodø, Stamsund, Svolvær, Stokmarknes, Sortland og Risøysund). En rekke lokalbåter, siden 1970-årene i stor grad erstattet av hurtigbåter, og bilferger sørger for den øvrige kysttransporten.

E 6 passerer gjennom indre del av fylket fra sør til nord, med en fergestrekning, BognesSkarberget over Tysfjorden. I søndre del av fylket går Fv. 17 ("Kystriksveien i Nordland") parallelt med E 6 fra fylkesgrensen mot Nord-Trøndelag nordover til Bodø. Denne har siden slutten av 1970-årene blitt betydelig utbygd med kortere og færre fergestrekninger; 2016 har veien seks fergestrekninger mot ti, til dels svært lange, i 1975.

Kong Olavs vei E 10 fører fra E 6 i Bjerkvik i Narvik vestover til Å i Moskenes; fra 2007 er den fergefri (Lofast). Fra Trældal like nord for Narvik fører E 10 østover til Kiruna; mellom Bjerkvik og Trældal følger E 6 og E 19 samme trasé. Nordland har i tillegg tre andre mellomriksveier til Sverige: en fra Trofors på E 6 i Grane via Hattfjelldal (Rv. 73), en fra Mo i Rana over Umbukta (E 12) og Rv. 77  fra E 6 nord for Saltfjellet gjennom Junkerdalen (Graddisveien).

Over Vestfjorden går forbindelser til fastlandet med ferge fra Lødingen til Bognes (Rv. 85) og fra Svolvær til Skutvik (Fv. 81) og Moskenes/Værøy/Røst–Bodø.  Fra E 6 i søndre del av fylket fører  viktige veier til byene ved kysten: Fv. 78 fra Vasselv i Grane til Brønnøysund, Fv. 78 fra Mosjøen til Leirosen i Leirfjord hvorfra Fv. 17 til Sandnessjøen og Rv. 80 fra Fauske til Bodø.

Med unntak av strekningen mellom Mosjøen og Bjerka i Hemnes følger Nordlandsbanen E 6 nordover til Fauske; herfra fører jernbanen nordsiden av Skjerstadfjorden vestover til endestasjonen Bodø. Ofotbanen (elektrisk) fra Narvik står i forbindelse med det svenske jernbanenettet og er særlig viktig for malmtransporten. Den har daglige persontrafikkforbindelser til Stockholm og Göteborg og godstransport fra/til Oslo-området via Sverige.

Nordland har gode flyforbindelser, stamruteflyplasser i Bodø og Evenes (Harstad-Narvik), dessuten en rekke kortbaneflyplasser: Brønnøysund, Sandnessjøen, Mosjøen, Mo i Rana, Røst, Leknes, Svolvær, Stokmarknes, Andenes, Narvik; helikopterflyplass på Værøy.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.