De geografiske og topografiske forholdene i Nordland har sammen med den spredte bosetningen skapt vanskelige betingelser for kommunikasjonene i store deler av i fylket, og for en rekke mindre steder må kommunikasjonsforholdene fortsatt betegnes som lite tilfredsstillende.

Sjøtransporten har tradisjonelt vært ryggraden i samferdselen i Nordland. Hurtigruten er viktigste transportmiddel og anløper daglig ti større steder i fylket (regnet fra sør: Brønnøysund, Sandnessjøen, Nesna, Ørnes, Bodø, Stamsund, Svolvær, Stokmarknes, Sortland og Risøysund). En rekke lokalbåter, siden 1970-årene i stor grad erstattet av hurtigbåter, og bilferger sørger for den øvrige kysttransporten.

E 6 passerer gjennom indre del av fylket fra sør til nord, med en fergestrekning, BognesSkarberget over Tysfjorden. I søndre del av fylket går Fv. 17 ("Kystriksveien i Nordland") parallelt med E 6 fra fylkesgrensen mot Nord-Trøndelag nordover til Bodø. Denne har siden slutten av 1970-årene blitt betydelig utbygd med kortere og færre fergestrekninger; 2016 har veien seks fergestrekninger mot ti, til dels svært lange, i 1975.

Kong Olavs vei E 10 fører fra E 6 i Bjerkvik i Narvik vestover til Å i Moskenes; fra 2007 er den fergefri (Lofast). Fra Trældal like nord for Narvik fører E 10 østover til Kiruna; mellom Bjerkvik og Trældal følger E 6 og E 19 samme trasé. Nordland har i tillegg tre andre mellomriksveier til Sverige: en fra Trofors på E 6 i Grane via Hattfjelldal (Rv. 73), en fra Mo i Rana over Umbukta (E 12) og Rv. 77  fra E 6 nord for Saltfjellet gjennom Junkerdalen (Graddisveien).

Over Vestfjorden går forbindelser til fastlandet med ferge fra Lødingen til Bognes (Rv. 85) og fra Svolvær til Skutvik (Fv. 81) og Moskenes/Værøy/Røst–Bodø.  Fra E 6 i søndre del av fylket fører  viktige veier til byene ved kysten: Fv. 78 fra Vasselv i Grane til Brønnøysund, Fv. 78 fra Mosjøen til Leirosen i Leirfjord hvorfra Fv. 17 til Sandnessjøen og Rv. 80 fra Fauske til Bodø.

Med unntak av strekningen mellom Mosjøen og Bjerka i Hemnes følger Nordlandsbanen E 6 nordover til Fauske; herfra fører jernbanen nordsiden av Skjerstadfjorden vestover til endestasjonen Bodø. Ofotbanen (elektrisk) fra Narvik står i forbindelse med det svenske jernbanenettet og er særlig viktig for malmtransporten. Den har daglige persontrafikkforbindelser til Stockholm og Göteborg og godstransport fra/til Oslo-området via Sverige.

Nordland har gode flyforbindelser, stamruteflyplasser i Bodø og Evenes (Harstad-Narvik), dessuten en rekke kortbaneflyplasser: Brønnøysund, Sandnessjøen, Mosjøen, Mo i Rana, Røst, Leknes, Svolvær, Stokmarknes, Andenes, Narvik; helikopterflyplass på Værøy.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.